Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) żeby być katolikiem trzeba mieć szmal bez niego ani rusz jest się obcym niestety tak to działa sakramenty wiele kosztują czy to nie złodziejstwo przecież papież prosi by odpuścić nie wykorzystywać ludzkiej żałoby by ochrzcić przyjąć bierzmować udzielić ślubu pochować za Bóg zapłać tacy są nasi księża bez skrupułów żerują na wierze bezwstydnie wiem - ten wierszyk wielu zaboli ale takie są fakty taka wiara za pieniądze boli Edytowane 7 Czerwca 2019 przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji) 2
jan122 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 treść mi jest w znacznej mierze obojętna, choćby nawet była prawdziwa, ale: strasznie podoba mi się taka forma, kanciasta, "konkretna". po angielsku concrete to beton i właśnie o taka konkretność mi chodzi: człowiek się zderza z treścią. dziękuje, smaczne. potrafisz być metaforyczny i w takim sensie konkretny?
Marek.zak1 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 To są ceremoniały, za które trzeba płacić, podobnie jak płaci się za teatr, bo aktorzy muszą z czegoś żyć. Do wiary nie są potrzebne żadne pieniądze. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam - pierwszy cię widzę tym bardziej miło że zajrzałeś. Dzięki za przeczytanie i ciekawy komentarz. Pozd.
jan122 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 A spróbujesz zachować podobną formę i dodać metafory? Ten tekst jest dość dosłowny, chcę zobaczyć, co się stanie, jak wpleciesz przekaz, który nie jest wprost. Taka skromna prośba.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Marku - a to niby dlaczego są płatne - przecież chyba się orientujesz że głowa kościoła jest przeciwna takim metodą. Dzięki że zajrzałeś. Pozd.
jan122 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W teatrze nikt nie przekonuje Cię o absolutnej prawdziwości tego, co jest przedstawione. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam ponownie - tekst ma być dosłowny nie przekręcony w jedną lub w drugą stronę ma przemawiać prosto ale zrozumiale. Więc na daną chwilę zostawiam bez zmian. Mam nadzieje że mnie zrozumiesz. Pozd. 1
jan122 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Nie, nie, nie, ja nie chcę, żebyś ten tekst zmieniał. Ja tylko kuszę, żebyś napisał coś równie uderzającego, a z metaforami, bo chcę zobaczyć, co Ci wyjdzie. Zachciało mi się eksperymentu.
Marek.zak1 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ----------------------- Nie, ale wchodzisz w sztucznie kreowany świat i ulegasz przedstawianej bajce.
jan122 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I nie traktuję aktorów jak kapłanów. Lub, jeśli to robię, to robię sobie krzywdę. Edytowane 7 Czerwca 2019 przez jan122 (wyświetl historię edycji) 1
Marek.zak1 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. --------------------------- Płatne są, bo aktorzy muszą z czegoś żyć. Jak żyją, to już inna sprawa.
Marek.zak1 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ----------------------- Ale kapłanów możesz traktowac jako aktorów w tym przedstawieniu. Odgrywają swoje role, obiecują wieczne życie i wielu jest za to gotowych płacić.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam ponownie - ale wiersz o katolickiej wierze płatnej a nie o aktorach - to jest całkiem inne zagadnienie. Trzymaj się.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pomyślę i może w przyszłości coś zadziałam w twoją stronę. Pozd. 1
Magdalena Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 To może są fakty ale nie wiersz, pozdrawiam
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj - nie wiem o co ci chodzi - ja sadze że tekst wierszem napisany - ale masz prawo myśleć inaczej twoje prawo... Dzięki że zajrzałaś. Pozd.
Magdalena Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proszę, pozdrawiam
le_mal Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Dlaczego piszesz akutat o katolikach jeśli można wiedziec ? 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam - dlatego że ocieram się o kościelne sprawy - rozmawiam z ludźmi którzy są katolikami przyznają się że opłaty za wymienione wyżej sakramenty powinni być zniesione - przecież tak widzi ten problem sam papież - ja też jestem wychowany w katolickiej rodzinie ale czas otworzył mi oczy z tond ten wiersz. A najbardziej mnie boli to że żerują na ludzkiej żałobie czy to jest godne takiej wiary jaką głoszą. Pozd. Edytowane 7 Czerwca 2019 przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi