Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyszedł łonem, które poety jest ustami ciętymi
do krwi lepkiej, na świat, którego nie ma
bo być nie może,
bo wyszedł sam z siebie.

W embrionalnym półukłonie ludziom, świata
wstydliwym poświadczeniom, mówi:
dzień dobry i
dobry wieczór powie.

Gryzie uśmiechem kąśliwym, kąsa miłym spojrzeniem.
Drapie uściskiem dłoni, paznokciem wbija się
w skórę z pełnym zachowaniem
form konwenansów i bon tonu.

Rzuca się na ludzi z dobrocią jak, organiczny
organizm, obmyty z pierworodnego grzechu
społeczeństwa i narodu
państwa i cywilizacji.

Zabija uprzejmością, dobroczynny zabójca,
tak pluje ci w twarz!

Z samogwałtu zrodzony

Z samogwałtu zrodzony poeta onanizuje myśli
i spazmatycznie w słowa płodzi
na kartce tej białej przeszłości wyrwanej

Z prochu historii powstały strzepuje słowa
krwawo w cztero – stron świata wiersz układane,
który na wiatr rzucony w popiół obrócą

Z krwi ojczyzny wykarmiony dziękuje wierszem
ku pamięci narodu orła piórem pisanym
co wiecznie głodować będzie

Z miejsca w narodzie czyni pamięci tradycję
walcząc o nieśmiertelności laur
lecz przez społeczeństwo na zapomnienie skazany

Z mieczem poezji kruszy żywym ciała,
by ducha z ograniczeń cielesności uwolnić
a jedynie martwych na świat przywołuje

Z ducha wstępującego w serce przykład bierze
mistycznej śmierci drogę znacząc
do krzyża masowego grobu kultury współczesnej

Z śmierci ostatnim tchnieniem dokonuje żywota
w niepamięci mogile przez robaki zjadany,
ale jako duch powróci robactwo pożreć

Jedno przede mną oblicze; Śmierć

Ta we śnie, co w piecu i kominie mieszka
, co gazem z ust uszu i oczu płynie
do mnie; samotność

A ta w płucach, która siły odbiera i z bólu skręca
, która kłuje krztusi i dusi
mnie; samotność

I ta z miłości, jak łza czysta i ideał nieistniejąca
, jak spełnienie stosunek i pocałunek
nie dla mnie; samotność

Na koniec ta z samotności, ta o jednym przede mną obliczu
, ta tocząca mnie
choroba; samotność

Zasada jest bardzo prosta: jeden nowy temat - jeden wiersz.
Tym razem tylko kosz, przy próbie powtórki takiego zagrania pożegnamy się na czas dłuższy.
MODERATOR

...

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @vioara stelelor   To niezwykle zmysłowy i pełen życia wiersz. Uderza w nim całkowite wtopienie się w naturę - nie obserwowanie z dystansu, ale fizyczne, niemal erotyczne zjednoczenie z łąką. Piękne są te synestezyjne obrazy- "świat parzy, pachnie, rozlewa się w tętnicach burzliwością kolorów" - oddycha się wraz z łąką, czuje każdą łodygę, każdy dotyk. To nie kontemplacja, to doświadczenie totalne. Zauważam progresję- od "wtuliłem się" przez "szeroko otwieram ramiona" , aż po "jestem" - jakby narrator dopiero w tym zjednoczeniu z naturą naprawdę zaistniał. Świetne metafory - "krwawnikowe batysty, tymiankowe gazy" - łąka jak kochanka w sukni, "rosa niepamięci" - zapomnienie o tym, co poza łąką. A to urwane zakończenie "jestem - - -" jest świetne. Kropki zamiast słów - bo słowa już nie są potrzebne. Pełnia istnienia. Wiersz o sile życia, przyjęciu, przynależności. Bardzo piękny i wzruszający.    
    • @andrew   Przynajmniej szelest liści pod stopami jest prawdziwy. Czasem tylko to zostaje - chwila obecna, gdy przeszłość nie chce powstać, a przyszłość nie ma pokrycia.
    • Zielenieje trawa, łodygi pną się do słońca, wyprężają korony,  przeciągają leniwie do światła.   Wkoło chodzą uśmiechy, kroczą uzdrowione marzenia, przyszłością oprószone nastroje, świeżo malowane portrety.   Łagodnieją twarze, w młodości znowu zaklęte.  Plastyczne mózgi, spragnione nauki, czytają krzyżówki na blaszkach liści, od ciemnych pokoi wyklęte.    A ja   gdzie?   Tam, leżę,  pod spróchniałym krzewem. Tam są moje zwłoki, pod  uniwersytetem. A zawiasy  drzwi tańczą w jedną i w drugą, otwierając nowe możliwości.   Nikogo nie zatrzymuje brzydki krzew.
    • @A.Between   Piękny i przejmujący jest Twój wiersz. Pozdrawiam.    Nie bój się ściany - ona trzyma jej cień, byś mógł swobodnie odejść w stronę słońca. Zimowy monsun wreszcie stracił impet, nie musi szarpać nadziei bez końca.   Słodko-kwaśne słowa niech wiatr rozwieje, prawdę zmęczoną zostawcie za drzwiami. Skoro nie siądziecie przy wspólnych stołach, nie bądźcie chociaż dla siebie wrogami. Pragnienia w pościeli niech zasną spokojnie, partytury senne niech płyną w milczenie. Idź przez ten most, niech Cię lęk nie goni, gdy ona wybiera własne wytchnienie. Nie bój się jutra, choć ona tu będzie, zostawanie też bywa rodzajem odwagi. Obudź się lekko w łagodniejszym świecie, idź przez ten most - wolny od trwogi.
    • @Wiechu J. K.   Czuję w tym taką delikatną determinację. "Znów" - jakby codzienne decydowanie się na nadzieję. Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo zdrowia Tobie i członkom Twojej rodziny. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...