Wędrowiec.1984 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Wicher Rozpieszczasz okien ramy pełną wdzięku dłonią, Szczeliny drobnej łaknąc niczym łąka rosy, Co wodą życia lśniącą karmi swoje wrzosy I kwiaty ich ubarwia wiosny rajską wonią. Znalazłaś przerwę małą, panno wichru nocy, I żądasz bym cię uwiódł, uległ twej piękności, Rozbudził falę zmysłów, poddał się miłości, I pisał ci sonety, będąc w twojej mocy. Lecz wiecznym tyś wędrowcem, wichru cudna pani, I wiecznie puste będą twej miłości dzbany, Bo zanim kochać poczniesz zawsze los cię zrani Gdyż w wielu miejscach świata wiatr ma być utkany. Lecz dziś poetów muzo w jedno żeśmy zlani, Bo niesie wiatr natchnienie, niesie wicher zmiany. --- Edytowane 14 Lutego 2019 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 1
Patryk Robacha Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 przerost formy nad treścią. in minus: rymy kupione w sklepie z rymami za 1 zł / sztuka zaimki archaiczne i w dodatku, bój się Boga, z wielkiej liter in plus: jamb ogólnie: forma: tak treść: nie ale ćwiczenie dobre.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) Zaimki poprawiłem, bo rzeczywiście jest tak jak mówisz. W sumie nie zwracałem na to uwagi i zaimki drugiej osoby w stylu twej czy cię pisałem zawsze z wielkiej litery. Reszta zostaje, bo może i tania ale mnie się podoba. Edytowane 14 Lutego 2019 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
Patryk Robacha Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest najważniejsze. To Twój wiersz.
Stary_Kredens Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Na końcu tak jakby trochę politycznie mnie kojarzy się z Wiosną Biedronia o te zmiany chodzi a tak w ogóle to trochę archaiczne w formie ale jak kto lubi pozdrawiam kredens
WarszawiAnka Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Nie widziałam go wcześniej - dlatego czytam teraz. :) Trochę przewrotna personifikacja wichru w kobiecej postaci - wypada ciekawie. Dobrze znany motyw zmienności i niestałości wiatru podałeś we własnej, bardzo przyjemnej i wysublimowanej formie. Podoba mi się tak samo, jak inne Twoje sonety. :) Pozdrawiam
Marlett Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Napisałeś; I żądasz bym cię uwiódł, uległ twej piękności, W jednym wersie są dwa zaimki osobowe. Zastoswać można mały kosmetyczny zabieg:) ; I żądasz bym uwodził, ulegał piękności,
Rekomendowane odpowiedzi