Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pragnienie, jakiego w życiu nie zaznamy.
My! Ludzie, którzy nic nie mamy
Patrzymy w słońca promienie, dlatego nic nie widzimy
Spojrzeć chodź raz w martwą przyszłość bezkreśnie się boimy.

Szczęcie udawane, tak dobrze nam znane
Beznadziejnie martwe, od zawsze takie same
Kilka pytań od lat bezskutecznie powtarzanych
I kilka odpowiedzi nieznacznych uzyskanych
A to wszystko po to, by dalej udawać
I żyć w morzu ciszy, i prochem się stawać.

Opublikowano

Kolejny powod dla ktorego jestem na forum dla poczatkujacych...Piekny wiersz, bardzo mi sie podoba, bo jest w moim stylu..Sama podobne pisze.

Troche za duzo doslownosci, ale doslownosc jest i moja zmora( inie tylko wiec nieprzejmuj sie).Pozatym niektore wersy sa za dlugie:
"Spojrzeć chodź raz w martwą przyszłość bezkreśnie się boimy"- ten wporownaniu z dwoma pierwszymi napewno..

Ale zycze wiecej takich perelek i napewno jak wlozysz w nie tyle serca to okaza sie miec jeszcze wiecej blasku

Mam cie na oku:)
Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Robert Witold Gorzkowski  Ufff...chyba się nie obraziłeś.     Czepiać się nie lubię, nie każdy lubi prawdę, nie każdy na nią zasługuje. Wiersze rymowane mają pewne ramy, wypada się w nie zmieścić i trzymać. Powodzenia :)
    • Chcesz się bawić w Baudelaire'a, Leśmiana. Niech ci będzie, wtedy nawet opium nie wadzi. Ale zabierz się za warsztat. Najłatwiej za rytm, jeśli idziesz w klasyków. Weźmy dla przykładu linijkę: chadzałem jak zwykle, // opium upojony   12 sylab. Po 5 sylabie średniówka - zaznaczyłem ją // - tu krótka przerwa dla nabrania oddechu. Akcenty (zgodnie z zasadami dla języka polskiego) padają na podkreślone sylaby: kolejno 2, 5, 7 (9), 11. (na dziewiątej jest prawie niezauważalny, wymuszony przy czytaniu na głos). No i teraz cała sztuka polega na tym, aby zachować taki sam rozkład dla każdej linijki wiersza. Rozmieszczenie akcentów może się bardzo delikatnie różnić, średniówka musi być stała.   Zobacz, popróbuj. Zacznij, radzę, od napisania czegoś krótkiego, bo z początku może zabraknąć cierpliwości na więcej niż 2-3 zwrotki.
    • @Alicja_Wysocka każda uwaga jest mile widziana widocznie trzeba jeszcze nad nim popracować 
    • @Naram-sin Widziałam "Milczenie owiec" podobał mi się film, a Anhony Hopkins ma oczy jak ugotowany okonek. Nie o wyglądzie myślałam, i tak Cię nie zobaczę, wcale nie chcę, raczej miałam na myśli Twoją wiedzę na temat poezji, podejrzewam, że wiesz na jej temat bardzo dużo, wynika to z Twoich komentarzy. Nie czytałam nic Twojego oprócz komentarzy, a te mówią mi wiele :)
    • @andreas Bardzo dziękuję, komentarz również wart serduszka:-) Pozdrawiam! @Rafael Marius Z tymi kolorami to różnie bywa, ale na pewno bardziej kolorowo;-) Dziękuję i pozdrawiam! @Leszczym Bardzo mi miło, że tak myślisz:-) Dziękuję i pozdrawiam! @Jacek_Suchowicz Dziękuję bardzo za uroczy wierszyk:-) Pozdrawiam! @violetta Szarość powoli odchodzą w niepamięć. Dziękuję i pozdrawiam! @Kwiatuszek @Robert Witold Gorzkowski @Natuskaa @Claire @Domysły Monika @Alicja_Wysocka Dziękuję za serduszka, pozdrawiam Was:-) @Kwiatuszek  @Deonix_ Również dziękuję za odwiedziny! Pozdrawiam:-)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...