littlekinzi Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2019 Gdy mrok już otuli wąskie ulice, płaszczem przykryje, co przykryć musi Bezszelestnie lecz z gracją w te okolice, zapuści się Ona, co dręczy i kusi. Przez wąziuteńką w oknie szczelinę, przemknie do domu potwornie cichego. Zastanie w środku drzemiącą rodzinę spojrzy spod oka nieprzychylnego. Do sypialni wpełznie, nie budząc nikogo włosy odgarnie, nad uchem nachyli i będzie czas długi szeptać złowrogo, aż się słoneczko zza rogu wychyli. Każdemu co innego bezwstydnie wychrypi, snuć będzie opowieści o ponurym losie. Niesprawiedliwości świata się uczepi, by w końcu porażek wspomnieć pokłosie. Przebiegła zjawa, krew w żyłach rozgrzeje, w omamionym sercu gniew ogromny zrodzi. Niepokoju czerstwe ziarenko zasieje, i nikt spod jej jarzma się nie wyswobodzi. 2
jan_komułzykant Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Pomysł jest, tekst ciekawy. Są jednak nierówne wersy i przez to brak rytmu. Brak średniówki pogłębia jeszcze ten efekt. Sporo pracy jeszcze @littlekinzi przed Tobą. Pozdrawiam. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez jan_komułzykant (wyświetl historię edycji) 2
Stary_Kredens Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2019 Czemu ona z dużej litetry . Rytm może czasami się rwie ale po ponownym przeczytaniu bardziej uważnym juz mniej .może to kwestia ułożenia wersów. ? Co do treści to bardzo słuszne i tak jakoś wstrzelilas się w moje nocne i ranne rozmyślania wypisz wymaluj z tego wiersza pewnie odwiedziła mnie ona pozdrawiam kredens z nadzieją wyzwolenia jednak
Polman Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Przebiegła zjawa, krew w żyłach rozgrzeje, w omamionym sercu gniew ogromny zrodzi. Niepokoju czerstwe ziarenko zasieje, i nikt spod jej jarzma się nie wyswobodzi. Popatrz, w tym fragmencie wyrównałem rytm. Wiersz jest jedenastozgłoskowy, średniówka po sylabie piątej. Ja staram się unikać takich fragmentów: „w omamionym” „i nikt” To tylko takie moje prywatne uwagi. TY możesz pisać inaczej. A to ten fragment: Przebiegła zjawa, krew w żyłach rozgrzeje, omami serca, gniew zrodzi ogromny niepokój ziarnem podstępnym wysieje - nikogo kto od jarzma jej swobodnym Powodzenia i pozdrawiam :-) Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Polman (wyświetl historię edycji)
Nata_Kruk Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2019 Jeżeli to debiut, to myślę, że nie wypadł źle, niemniej, uwagi jw. słuszne. Pozdrawiam.
littlekinzi Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2019 Srdecznie dziękuję za wszystkie rady, na pewno pomogą mi w przyszłości. Teraz po ponownym przsczytaniu widzę, że rzeczywiście w niektórych miejscach rytm się rwie, mam nadzieję że w kolejnych wierszach będzie tylko lepiej Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi