Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Moim zdaniem jest, chociaż bardzo niedokładny :) Ten twór powstał wczoraj wieczorem, tuż po zapoznaniu się przeze mnie z wierszami Marii i Alicji, i jeszcze ciągle przechodzi drobne metamorfozy ( m.inn. w cytowanym przez Ciebie miejscu :)), więc upraszam o odrobinę wyrozumiałości ;) Dziękuję za wgląd, Pozdrawiam serdrcznie :) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za piosenkę, za uśmiech i w ogóle... :) Również pozdrawiam :)
Maria_M Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo lubię takie rymy, ale też często się spotykam, że „nie ma”. Dziękuję Alicjo, utwirdziłaś mnie w tym temacie :))
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja także wolę rym asonansowy, jest delikatny, no i piszący na biało nie czepiają się, że rąbie po uszach. :) Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
8fun Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To chyba za mało Brak identyczności samogłosek (tylko ostatnia )
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Nie, nie chodzi akurat o ostatnią samogłoskę. Chodzi o identyczną samogłoskę w ostatniej sylabie Znalazłam: Słownik PWN Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. «rym niedokładny, polegający na identyczności samych tylko samogłosek» rym niedokładny, polegający na zgodności samogłosek akcentowanych i poakcentowych, np.: chart - grał; szlafrok - lato. rym niedokładny, oparty na współbrzmieniu samogłosek i podobieństwie spółgłosek, np.: droższa - Mazowsza; policji - bici. (łac. assonare = odbrzmiewać, współbrzmieć rym niedokładny; polega na zgodności tylko samogłosek w sylabie; np. plama - trawa, luzem - strudze. 1
8fun Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pla ma -- tra wa, lu zem - stru dze w tym przypadku jest jak napisałem "identyczności samogłosek w sylabach". (nie tylko w ostatniej sylabie) Edytowane 23 Stycznia 2019 przez 8fun (wyświetl historię edycji)
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powracam do przykładu, od którego zaczęła się nasza dyskusja. Tutaj jest zgodność samogłoski a, w dwóch zrymowanych sylabach, dodatkowo wzmocniony spółgłoską n. Jest rym jak w pysk strzelił, bardzo dobry :) Jaki ma być? Podaj własny przykład Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
8fun Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ty już podałaś kilka przykładów powyżej, w których widzisz, że identyczne samogłoski się powtarzają w sylabach. Czy Twoim zdaniem, na rym niedokładny wystarczy identyczność samogłosek tylko w jednej sylabie? Edytowane 23 Stycznia 2019 przez 8fun (wyświetl historię edycji)
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Dwie sylaby tworzą rym, nie jedna ubrania znoszona nia 1 sylaba na 2 sylaba Chyba się zastrzelę, dajcie mi pistolet :)
8fun Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy Twoim zdaniem, na rym niedokładny wystarczy identyczność samogłosek tylko w jednej sylabie? Edytowane 23 Stycznia 2019 przez 8fun (wyświetl historię edycji)
8fun Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Publikował kiedyś na poezja.org użytkownik podpisujący się Messalin Nagietka. Pisał rymem prawie zanikającym. Myślę, że to spora sztuka :). Poniżej link do jednego z jego wierszy. 1
iwonaroma Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i jeszcze w dodatku n! tzn. N! :)
iwonaroma Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 wiersz Sylwestra - uroczy :)
WarszawiAnka Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Przed otwartą, pełną szafą miło sobie ponarzekać, kiedy obok, w ciepłym łóżku ktoś na ciebie zawsze czeka... 2
WarszawiAnka Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. :)
WarszawiAnka Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 ...aby kobietę móc rozebrać, trzeba ją najpierw dobrze ubrać... :) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciii... ciszej... bo jeszcze jakaś fe... feministka usłyszy... Pozdrawiam :)
WarszawiAnka Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na ucho: feministka może się oburzyć, bo w pojedynkę trudniej szafę zapełnić...
Rekomendowane odpowiedzi