Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Monolog

kilka słów, dźwięki w których małe kłamstwo 
budzi wyobraźnię, przyjemności 
dotykania kwiatów, rękoma, ustami, stopami 
gdy południe, nie patrzę w słońce 
uśmiecham się do ciepła, do radości istnienia 
kilka słów, znów psalmy, śpiewam 
zamiast zająć się konstruktywną krytyką snów 
jutro będę tańczył, jak niewidomy 
już teraz słyszę wyraźnie, każdą fałszywą myśl 
zapiszę, ty dobrze wiesz dlaczego 
okno zmienia się w lustro, i wciąż do nas mówi

Opublikowano

Annie - Tak też może być, w takim układzie widać jak odczytałaś tekst. 

Marcin - Zawsze możesz coś więcej napisać. Dzięki za czytanie.

Marlett - Przecinki są takie małe :), myślę że można przymrużyć na nie oko. :)

Pozdrawiam kkk

Opublikowano

Dobry "monolog". Jedna płaszczyzna skrystalizowała mi się bardzo wyraźnie, kto wie, może peel w jej strukturze umieścił własne rozważania. Pasuje mi podana forma, ale jednocześnie, pomyślałam o słowie.. "kilka".. czy w kontekście.. 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

... nie powinno być zapisane.. kilku.? bowiem po "istnienia" nie ma przecinka. Gdybyś.. bez interpunkcji, to ok.

puenta z lustrem, bardzo.
Pozdrawiam.

ps. Propozyjca zapisu Ani, też fajna.

Opublikowano

Nata - kiedyś pisałem unikając interpunkcji, zostawiałem tekst czysty, bez narzucania sposobu czytania. Teraz cięcia tekstu i przecinki traktuję trochę podobnie, jak znaki przy drodze a nie na niej. Mam nadzieję że pomagają nie stwarzając zagrożenia.

Dziękuję, i pozdrawiam     kkk

• 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @m1234wiedzialem, że nie zrozumiesz, szkoda mojego czasu. Dziękuję za niezrozumienie i pozdrawiam fana.   PS Żarcik etymologiczny od AI       Etymologia słowa "fun" nie jest w pełni jasna, ale prawdopodobnie wywodzi się ze średnioangielskiego, gdzie mogło oznaczać "oszukiwanie" lub "żart" (od XVI wieku). Z czasem znaczenie ewoluowało w kierunku "przyjemności" i "rozrywki", które są obecnie głównymi znaczeniami tego słowa.  Początkowe znaczenie: W XVI wieku angielskie słowo "fun" oznaczało "oszukiwanie" lub "żart". Ewolucja znaczenia: W XVIII wieku jego znaczenie ewoluowało w kierunku "przyjemności" i "rozrywki". Inne teorie: Istnieją spekulacje, że słowo "fun" mogło pochodzić od średnioangielskich słów "fonne" (głupiec) i "fonnen" (jeden oszukuje drugiego). 
    • Po drugiej stronie Cienie upadają    Tak jak my  I nasze łzy    Bo w oceanie nieskończoności  Wciąż topimy się    A potem wracamy  Bez śladu obrażeń    I patrzymy w niebo  Wszyscy pochodzimy z gwiazd 
    • na listopad nie liczę a chciałbym się przeliczyć tym razem
    • Dziś dzień Wszystkich Świętych: Na płótnach ponurych I tych uśmiechniętych, Ale wspomnij zmarłych, Nie tych, co tu karły, – Co drzwi nieb otwarli! Choć w spisach nie ma, Bo jakieś problema... – Na dziś modlitw temat!?   Ilustrował „Grok” (pod moje dyktando) „Nierozpoznany święty”.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No dobrze, wyobrażam sobie, i - owszem, widzę to - ale  to ułuda, bo zastawiłeś pułapkę! Bo wiesz, że tym "nasze małe rozterki" rozciągnąłeś, rozpostarłeś wręcz przestrzeń płaską jak step, wyjałowioną, uśrednioną do granic możliwości... A te "rozterki", to przecież szerokie pasma gór, himalajów nawet! tych miriadów indywidualnych znaczeń, wcale nie nieistotnych, czy drobnych :) Toż w tym jest istota, że każdy patrzy własnymi oczami, każdy z osobna sięga w głąb i decyduje o skali przeżyć... Zatem nie ma "jednej taśmy", a każda taśma z osobna ma swój przebieg i swoją dramaturgię. Kręcę swój film i nawet, jeżeli świat staje na głowie, to raz to jest śmieszne, a raz nie, ale to ja o tym decyduję :)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...