Patryk Robacha Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) wiersz jest nawiązaniem do innego mojego wiersza pt. "Klementyna" dostępnego poniżej jam zabity, wieś spalona oto leżą moje zwłoki tu - na drodze, w lepkim błocie śmierć je tuli w swych ramionach wczoraj jeszcze, kiedy żyłem chłopem byłem tej dziewczyny krzepkiej, żyznej Klementyny mną, jak car, rządziła mężnie samowładnie, niepodzielnie myśmy z nią kochali życie ciut zanadto, wbrew krytyce ześmy byli, wódkę pili żeśmy w żyto wciąż chodzili ciągle przez nas w siole wrzało aż się stało, co się stało bunt podniosła gawiedź wiejska kosy sierpy do rąk wzięto rżnąć nas chciała ćma plebejska jak się oprzeć takim mętom? ---- Klementyna szła środkiem wsi moje zwłoki ciągnęła za nogę w lewej dłoni trzymała pochodnię, którą podpalała słomiane chaty a wyraz twarzy miała taki, jakby chciała wołać "kocham cię, życie" Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Patryk Robacha (wyświetl historię edycji) 4
Patryk Robacha Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 @ania mila milewska dziękuję za głos 1
Kobra Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 Bardziej mi pierwsza część, Patryku. Wrócę jeszcze.
evicca Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. mętom (społecznym)? Pozdrawiam 1
Patryk Robacha Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Słuszna uwaga, nie wiem jak mogłem. dziękuję
Don_Kebabbo Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo to owad jest zboczony Zerżnął nawet by treść wiersza Byle głosić go z ambony ;) Kilka "alów" do tych Klementyn: Dla mnie to za archaiczne, ale umiesz dobierać słowa. Treść nie jakaś super oryginalna, ale puentę "jedynki" chwalę (btw. to dwie różne historie, ale fajnie, że zamieściłeś obie). I tytuł: nie wiem skąd wytrząsnąłeś tę damulkę, ale wzrok przyciąga ;) Pozdrawiam. PS. Litrówka Ci się wlała: "ześmy". PPS. (dopisane w edycji): O rytm zadbałeś tym razem: jeśli o to chodzi - się czyta. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Don_Kebabbo (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi