WarszawiAnka Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 Wiersz zainspirowany poniższym cytatem: „...świat stworzony przez soczewkę oka znika zalany łzami...” ( @agatta : *** [jednolita masa nieba]) który to już raz łzami zalewam mój świat przez wiele dni poziom wód wzbiera arka unosi myśli ocalałe ciągle te same teraz ararat znowu osiadam zwyczajna kolej rzeczy jakbym przetrwała obsycha twarz zamglona nie oczyszczona zakwita tęcza jak makijaż nieba spłynie za jakiś czas 3
nieistotne Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo mi się podoba. Zarówno forma, jak i treść - ważna i aktualna. Pozdrawiam. :)
Kobra Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 Tak myślę czy "nieoczyszczona" raczej?
WarszawiAnka Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 @poczwarka : Dziękuję za Twój głos. :)
WarszawiAnka Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 @madamegloriose : Dziękuję za Twój głos. :)
Maria_M Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 Dla mnie po słowach jakbym przetrwała, wiersz się kończy i w takiej postaci go przyjmuję. Do tego momentu jest bardzo dobry, ale to tylko moje zdanie i mój odbiór. pozdrawiam :)
WarszawiAnka Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za komentarz. Bardzo się cieszę, że mój wiersz do Ciebie przemawia. :) Pozdrawiam
WarszawiAnka Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ogólnie rzecz biorąc, masz rację. Jest tu jednak pewien niuans: nie chodzi o cechę stałą, ale o jednorazowe doświadczenie związane z konkretną czynnością. Wtedy "nie" może (jeszcze:) występować oddzielnie. Pozdrawiam
WarszawiAnka Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trochę mnie zaskoczyłaś, bo cały wiersz i tak jest dość krótki. :) Oczywiście, możesz wybrać tylko pierwszą część i też będzie ona tworzyć pewną całość, ale wymowa będzie już inna. Czemu chcesz odrzucić pozostałe wersy? Pozdrawiam
WarszawiAnka Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 @Alicja_Wysocka : Dziękuję za Twój głos. :)
Maria_M Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dlatego że słowo/ czasownik przetrwała jest tutaj kluczem, który jeden etap zamyka, a drugi otwiera i skoro przetrwała, to już tylko może być lepiej. W związku z tym moja wyobraźnia zaczyna działać, kolejne wersy mnie nie ograniczają. Aniu, tak ja to widzę, tak odbieram, ale nic nie sugeruję, to Twój wiersz :) 1
WarszawiAnka Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, ja też nie chcę ograniczać Cię w interpretacji. :) Skrócona wersja budzi optymizm. Jednak dalsze zwrotki wskazują, że tytułowy "potop" jest niestety zjawiskiem cyklicznym, a przetrwanie - złudne. Szczerze mówiąc, też jednak wolałabym Twoją wersję... :))) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi