Wojciech Bieluń -Targosz Opublikowano 10 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2018 na kanwie filmu ,,zapomnieć chwile" / o chorobie Alzheimera/ kiedy odpływa pamięć w umysłu przestrzeń w przeogromną pustkę cichego ogrodu wczoraj i dzisiaj przestaje być istotne zapominasz że jesteś nie pamiętasz czy byłaś idziesz szeroką drogą zapomnianej chwili na spotkanie z własną nieobecnością bezsilność obezwładnia usta nie krzyczysz stoisz pośrodku myślenia nie masz żalu jedynie pytanie - dlaczego 4
Gość Opublikowano 10 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2018 To pytanie "dlaczego", to chyba ostatnia mała kotwica osadzona we własnym "ja"... Dopóki to pytanie brzmi w świadomości, to jeszcze się o sobie coś wie: że się nie wie, dlaczego. Bardzo poetycko i jednocześnie przerażająco trafnie określiłeś istotę tej choroby: "... odpływa pamięć w pustkę cichego ogrodu .., idziesz na spotkanie z własna nieobecnością.., bezsilność obezwładnia usta.., stoisz pośrodku myślenia..." Nie wiem, czy przy użyciu "zwykłego języka" byłoby to możliwe. Wzruszył mnie trochę ten wiersz, chyba dlatego, że czuję w nim miłość, a co najmniej współczucie :) Pozdrawiam.
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 10 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pytanie z rzędu tych bez odpowiedzi. Może i dobrze Ładnie to wszystko spiąłeś - jeżeli słowo ładnie nie jest z mojej strony nadużyciem. pozdrawiam
Wojciech Bieluń -Targosz Opublikowano 11 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2018 Dziękuję za komentarz. Starałem się być oszczędny w słowach. Pozdrawiam 1
WarszawiAnka Opublikowano 11 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2018 Piękny i wzruszający wiersz. Zgadzam się z Duszką, więc nie będę powtarzać tego, co ona już wyraziła. Z mojego punktu widzenia: technicznie, stylistycznie i artystycznie - doskonały. Pozdrawiam
WarszawiAnka Opublikowano 11 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2018 Dodam, że ostatnio czytałam trochę na tema pamięci od strony psychologicznej. Badania wykazują, że pamięć pozostaje w postaci utajonej nawet gdy nie można już uzyskać do niej w zwykły sposób dostępu.
Wojciech Bieluń -Targosz Opublikowano 11 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2018 Duszko - jak się patrzyło na tę osobę, to te skojarzenia wydawały mi się jedyne. Pozdrawiam
Wojciech Bieluń -Targosz Opublikowano 11 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2018 warszawiAnka- starałem się dobrać takie słowa, żeby trafiały w punkt. Z twojego komentarza wnioskuję że dobrałem odpowiednie. Pozdrawiam 1
WarszawiAnka Opublikowano 11 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo. Temat jest mi bliski, bo moja nieżyjąca już Babcia chorowała na Alzheimera...
Wojciech Bieluń -Targosz Opublikowano 11 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2018 ja na szczęście nie miałem nikogo z ta chorobą....
WarszawiAnka Opublikowano 11 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tym bardziej gratuluję wrażliwości.
Rekomendowane odpowiedzi