Luule Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 (edytowane) pewności utopia wydawałoby się ale przecież jak to możliwe mleko i miód opuszcza krainę w korytach smoła łez do ilu razy sztuka? znów zaufać pewności inni tak - mój na pewno nie z ich myśli i ust wypływa testosteron polowanie oczo-lędźwiami zwierzęcy instynkt brzydzi już to nadal ufam inni tak - mój jeszcze nie pewności wierzchołek dziś - jak nigdy ale gdy trzaśnie piorun ale przecież jak to możliwe zrzuci z Mauna Kea 'jednak nie' z otwartych ust wypłynie zdziwienie niesmak naiwnego snu ale póki co pewność i podziwianie widoków na szlaku spokojnych skał ******** ps. inspirowane dwojako - po prostu rozpadami związków oraz tym co się czasem słyszy np. w pracy z ust mężczyzn... ps2. nie uważam, że to jest tylko atrybut męski, u kobiet też się zdarza, wiadomo. Edytowane 31 Maja 2018 przez Luule (wyświetl historię edycji) 3
beta_b Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 podoba mi się: wypływające zdziwienie, smoła łez, pewności wierzchołek, oczo-lędźwia. podoba mi się Lu, bb
Luule Opublikowano 30 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2018 Dziękuję Betko, tym bardziej, że z niepewnością wstawiałam tę 'pewność' ;)
Justyna Adamczewska Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Cześć, Luule. "Mauna Kea – najwyższy wulkan archipelagu Hawajów, usytuowany na wyspie Hawaiʻi i zarazem jeden z największych wulkanów na Ziemi." za Wikipedia. Czy o ten wulkan chodzi w wersie: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No jest tu mowa: Z krainy dostatku, do krainy pełnej koryt - domyślam się, że rzek lub koryt wyżłobionych przez łzy. Ciekawa metaforyka. To b.mnie ujęło. Przypis wiele dopowiada, ale trochę ogranicza pole do interpretacji wiersza Twojego. Pozdrawiam Justyna.
Luule Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Justa, po 1 za zwrócenie uwagi z tą nazwą, bo jakoś odruchowo odmieniając zrobiłam babola - z racji, że nie wiem czy można (Mauna Key?), zmieniłam na formę nieodmienną. Tak chodzi o ten wulkan, dwojako, związkowo, metaforycznie, a po 2 czytałam gdzieś, że licząc wysokości pod poziomem morza, to ten jest 10-tysięcznikiem, a więc wyższy od Mount E. (a po 3 - M.E. nie brzmiałby dobrze w wierszu). Koryta pozostałe po mleku i miodzie, a więc wyżłobione pierwej nimi. Masz rację, peesy może nie są niezbędne, ale jakoś tak się zabezpieczyłam, skąd mi te myśli przyszły. Wiesz, jak się tak posłucha, to mi czasem przykro w imieniu zdradzanych, nieświadomych być może żon. Między innymi. Wiersz początkowo nie miał być tylko o tym - pewności w ujęciu wierności, tylko o takim byciu razem, nieświadomej zagrożeń poczuciu wspólnoty. Dzięki za odwiedziny i ślad:) _________________ Marcinie, też dzięki (coś mi nie wychodzi oznaczanie:) )
Justyna Adamczewska Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem. Luuule. Może być przykro z tego powodu. Zdrada jest jak żądło. Jeszcze do tych koryt. Gdy wybucha wulkan, tworzą się koryta lawy i smoły. Smoła może tez być rozumiana jako łzy wulkanu, on nie umie inaczej, nie ma łez takich, jak ludzie, czy np. zwierzęta, które potrafią płakać - zapewne o tym wiesz. Justyna.
Luule Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wiedziałam o smole:) a więc widzisz, przypadek;) Mi chodziło tylko o tą czerń, lepkość, ciężar.
Stary_Kredens Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 no tak - dwoje na huśtawce pozdrawiam Kredens
Czarek Płatak Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 Kurcze Luule... NIe wolno wygubić w sobie wiary w człowieka, bo ludzie to... sama wiesz ;)
Luule Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj. Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem:) pozdrawiam także. Kurcze, głupio w ramach operowania nickiem zwracać się do Ciebie 'Stary kredensie', mam z tym wieczny problem:D
Luule Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No właśnie ciekawa jestem co chciałeś postawić w ramach 3kropek;)
Rekomendowane odpowiedzi