Czarek Płatak Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2018 (edytowane) Cierpieniem szlachetny Z cierpieniem jest mi do twarzy, bywa takie liryczne. Wiedział to wieszcz, kiedy lał był łzy swe rzęsiste, czyste; więc ślicznie cierpię i piszę wiersze. Rzewne. Do twarzy jest mi z cierpieniem, mówią, że uszlachetnia. Zsyła mi serce codziennie bolączek pełen zestaw; więc przestań losie na mnie lać ocet. Proszę. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 6
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2018 lekkie jak puch takie nic marudzenie ale miłe "polały się łzy me czyste rzęsiste......" pozdrawiam
beta_b Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. urokliwe, ale - mam zgrzyt z "więc" - które jest wynikowe, a z poprzednich wersów to nie wynika. Może: ale przestań już losie na mnie lać ocet. Proszę.
Czarek Płatak Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czasem muszę sobie ponarzekać. Dziękuję i pozdrawiam.
Czarek Płatak Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. Również za sugestię ;) Z pozdrowieniem slę życzenia miłego dnia. Edytowane 29 Marca 2018 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2018 Zgrabny, pisany, co serce podpowie, tak myślę, ponieważ w innym razie byś inaczej zakończył. Logicznie patrząc puenta nie pasuje do wcześniejszych wersów, ale czy w poezji musi zawsze chodzić o logikę? Podoba mi się, nawet układ ciekawy, „trójkąt schodzący bokiem” ( tak kiedyś to ujęłam w „To, co lubię”) pozdrawiam :)
Czarek Płatak Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję MaksM. Puenta, czyli pobożne życzenie kierowane do losu nie musi wypadać nielogicznie, wszak pl prosi los o odpuszczenie ciosów, które na codzień na cierpiętnika zsyła jego własne serce. "Trójkąt zachodzący bokiem" nową formą konstrukcji wiersza ;)
Stary_Kredens Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2018 przekorny i trochę do przewidzenia, ale ja skończyłabym tak lecz przestań losie walić po nosie i zamiast octu raz miodu daj pozdrawiam Kredens
Annie Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Dla mnie peel, najzwyczajniej w świecie kłamie, no powiedzmy ironizuje, no bo komu może być z cierpieniem do twarzy? Świadczy o tym właśnie puenta :) Pozdr Edytowane 29 Marca 2018 przez Annie_M (wyświetl historię edycji)
Czarek Płatak Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo ciekawa alternatywa Dziękuję z pozdrowieniem :)
Czarek Płatak Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Peel kiedyś w swoim kierunku usłyszał dokładnie takie zdanie, które potem zostało przekute na wierszydło, ale ironozowanie to trafne określenie ;) Z pozdrowieniem
evicca Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2019 Nie wyglądasz na cierpiącego :) Niemniej wiersz mi się podoba :)
Czarek Płatak Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oj, zdaża się, zdaża. Los cholerny bywa mi niełaskawy. Stąd cierpienie, ale staram się podnosić z uśmiechem. Jak jaki głupi :) Dziękuję za odgrzebanie tego utworu. 1
Rekomendowane odpowiedzi