Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobaczyłem Jędrka - stał na postumencie

dzisiaj jeszcze pustym. Prosił, abym zdjęcie

mu właśnie pstryknął, bo aparat miałem.

W pierwszym momencie nawet się zaśmiałem,

lecz pytam grzecznie - po cholerę ono?

- dla przyszłych pokoleń - pro publico bono ...

Opublikowano (edytowane)

Spotkałem Jędrka w wiosenne popołudnie,

wokół świeża zieleń, kwiaty - wprost przecudnie.

On sam zasępiony, widać ma zmartwienie ... 

więc pytam - co się stało?. Nazwano go leniem

i wygoniono z domu. Gdzie się więc podzieje?

A przecież jest fachowcem. Znaczy się ... złodziejem

.

Edytowane przez musbron45 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Napotkałem Jędrka, ręce wczepił w szelki,

po czym rzekł poważnie -marzy mi się sława,

i mam kompetencje - znaczy wzrost niewielki,

pójdę na prezesa, zmienię Jarosława.

Opublikowano (edytowane)
19 marca ~ 19 kwietnia
~~~

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

~~~~~~~~~~~~~~~~~
Równy miesiąc temu przedstawiłem Jędrka
- znałem bowiem wcześniej tego rezonera.
Nieraz mnie oszwabił - a niech go cholera ...!!!
- całkiem z nim się rozstać, to sprawa nieprędka.

(...) trafić bowiem możesz w życiu na takowych,
więc opisz to tutaj; bądź tak honorowym (...)
~
Edytowane przez musbron45 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Pomyślałam sobie, po co tak pędzić z przygodami Jędrka, 

od czasu do czasu coś napiszemy,

nie pozwolimy mu umrzeć,

chyba że ...... zabraknie pomysłów, albo pójdzie na emeryturę.

:))))

Opublikowano

Spotkałem dziś Jędrka nad morzem, w Jastarni

- był "cieciem" wpuszczającym do tamtej latarni.

Pytam - skąd u niego fucha taka ...?!

- odpowiada - "dał drapaka"

od teściów i żony. Czuje się mniej marnie ...

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Noxen Hej Noxen, Niestety, to nie jest dobry wiersz. Bierzesz się za ciężki temat. Masz ze sobą moc setek tysięcy poetów i dołączasz do tych, którzy na temacie polegli. W warstwie - nazwijmy ją 'metafizyczną' - nie pojawia się tu błysk jakiegoś nowego podejścia, nowej idei, czegoś świeżego... Wiersz w skrócie mówi o tym, że peel nie wierzy w bajki i uważa, że po śmierci wchodzimy w 'nicość'. Nic nowego, to może na nowo da się to powiedzieć? Skąpy dobór rekwizytów nie pozwala wejść na jakiś głębszy poziom obrazowania. Poruszamy się w wątłej refleksji filozoficznej budowanej na wątłych obrazach. Osobiście lubię, gdy w wierszu jestem w stanie wyróżnić przynajmniej jeden z trzech aspektów (za Lacanem): symboliczny, obrazowy i 'realny', a najlepiej wszystkie trzy, ale to już wtedy Święty Graal. Czyli wiersz mówi do mnie na poziomie symbolicznym, gdy czuję, że podmiot bardziej jest mówiony przez język niż sam mówi. Na poziomie obrazowym, gdy jestem w stanie rozpoznać w jakiś sposób siebie w danym obrazie, a jednocześnie rozpoznać iluzję, która jest konsekwencją tego rozpoznania. I na koniec 'realne' - gdy wiersz rozmawia z moim Brakiem - czymś czego nie da się powiedzieć ani językiem ani obrazem, co wymyka się opisowi, ale uparcie powraca i nie pozwala mi się domknąć w spójną całość. I ten ostatni jest najtrudniejszy do wydobycia. Jeśli wiesz co chcę powiedzieć... Operujesz ciężkimi pojęciami - śmierć, dusza, nicość. Każde z nich osobno ma kaliber 44, ale razem - wcale się nie wzmacniają, tylko znoszą. A poza tym, w Nowym Roku, życzę Ci dużo lektur, wzruszeń i nadawania sensu.
    • @KOBIETA Ja bym jednak jechał przez Kołbaskowo żeby się bezpośrednio wpuścić w niemiecką 11, bo jak wiadomo, Niemiec nie ogranicza fantazji kierowców z temperamentem ;)
    • ach vivienne biedna vivienne cały paryż wypełniony nim to minie kiedyś minie teraz wszystko jego uśmiech jego imię noszą dni   chowasz twarz w dłonie nie mam pocieszenia popłacz vivienne dobre to łzy    przyjdzie znów wiosna wymażesz z pamięci saint-germain-des-prés każdą stację metra teraz już śpij vivienne    
    • To miło mi niezmiernie :)  Dziękuję :)   Pozdrawiam i składam najlepsze noworoczne życzenia :)   @Radosław   Tobie również!    Serdeczności :)   Deo  
    • @violetta  Viola masz piękny kolor ścian w mieszkaniu, i miniatura przednia. Pozdrawiam.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...