Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Bolesław_Pączyński Opublikowano 23 Lutego 2018 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) Dzień szarobury ospale wstaje, mgliście się maże jesienną słotą, wiatr ją porywa, tak jakby sprayem rozpyla dżdżyste z ogromną mocą. Na moment przycichł, siadł na konarze, pożółkłe liście zdmuchnął z buczyny, nagle się zerwał jakby się sparzył i poświstując pognał w doliny. Młyńca zakręcił, przekoziołkował, otrząsnął z ramion kropelki dżdżu na krótką chwilę w jarze się schował, wyskoczył z werwą, bardziej się wzmógł. Sino kłębiaste chmury postrzępił przez które dziarsko wyjrzało słońce z nim się ukazał rozległy błękit, wiatr z babim latem gania po łące. Jak za dotykiem czarownej różdżki ten dzień ponury nabrał odcieni, wietrzyk osuszył pola i dróżki, pejzaż jesienny w słońcu się mieni. Wszak aura zmienne humory miewa gdy jest pogodna radość ci sprawi, jej nastrój zawsze nam się udziela gdy jest ponura, bywasz niemrawy. 23.02.2018r. Edytowane 24 Lutego 2018 przez Bolesław_Pączyński (wyświetl historię edycji) 9
beta_b Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) Świetny ?. Równy, plastyczny. Niby do kolorowanki, ale i dla dorosłych. Tylko czy w tytule nie powinno być: Porywisty wietrzyk? Literówka? bb Edytowane 23 Lutego 2018 przez beta_b (wyświetl historię edycji)
befana_di_campi Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Ortografia, ortografia :\ "porywisty", nie "porwisty" "maże" nie "marze", lazuru błękit - masło maślane, albo "lazur", albo "błękit", osobliwe pokrewieństwo z wierszem Tuwima "Dwa wiatry" ;)
azk Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Super wiersz opisowy i szarobury na początku. Aż żal, że tylko jedno serce dać można. A popaczaj, czy tego drugiego dnia szaroburego nie dałoby się zastąpić, np. dzień taki(dotąd) smutny, senny; dzień tak ponury ,,, Co prawda jeden szarobury na drugim nie siedzi, mają miejsce dla siebie, ale rezygnacja z powtórzenia poszerzałaby paletę. Chociaż może to mi się tylko tak mocno ta druga szaroburość zaakcentowała, ze zrozumiałych względów. Pozdrawiam Pozdrawiam
azk Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No właśnie?
Bożena Tatara - Paszko Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skoro wiatr porywa, to porwisty a nie porywisty Befano. Nikomu nie przyszłoby do głowy poprawiać błędów w neologizmach Leśmiana a tutaj jeden się znalazł i to całkiem niewinny i od razu błąd! :)
befana_di_campi Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy dwoma Bolesławami, a i za Leśmiana niegdyś się - energicznie - brano. No i są jeszcze inne niedoróbki, przy których ów "porwisty" to kropka czerwonego atramentu, ale tutaj skądinąd ta naddokładna pani komentatorka osobliwie nie zauważyła? ;)
Bożena Tatara - Paszko Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No cóż - jeśli jestem naddokładna - jak piszesz to pruję flaki, wyrywam pióra i z poczuciem misji niszczę młode "dobrze zapowiadające się talenty ". Jak tylko sobie odpuściłam i zwróciłam uwagę na jeden - nie błąd w moim odczuciu a celowe i zamierzone, zabawne zresztą użycie neologizmu to od razu wytyka mi się i naddokładność i nieuwagę. Tak, dokładnie. Ten tutaj urodził się 100 lat po Leśmianie. Innej różnicy nie widzę, poza tą że Leśmian, choć jest poetą uznanym już nic nie napisze a ten tutaj ma przed sobą wiele możliwości i potencjał spory. Przepraszam Bolesławie że tak pod Twoim wierszem nie do Ciebie a o Tobie ;) Serducho już masz ode mnie :)
befana_di_campi Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ze strony komentatorki nie dostałam jednak odpowiedzi na temat: a) ortu - "marze"; b) pleonazmu - "lazurowy błękit", c) pokrewieństwa z Tuwimem; przynajmniej wypadałoby nawiązać, iż w wiersz w swojej tematyce przypomina "Dwa wiatry"... To nie grzech, jeżeli odwoła się do paraleli; d) "porwisty" nie jest neologizmem, tak jak nie jest neologizmem "orginalny". Prędzej jest to frazeologizm, w poprawnej polszczyźnie niezbyt akceptowany. Może też kojarzony z czasownikiem "porwać"? Tak jak u niektórych adaptacja myli się z adopcją bądź szampan z szamponem ;)
Bożena Tatara - Paszko Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 No to powtórzę jeszcze raz... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam :)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oki dzięki oczywiście w notesie też miałem porywisty. Miłego:))
Bolesław_Pączyński Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję i bijąc się w piersi szybko poprawiam, z tym lazurem też miałem wątpliwości, rzeczywiście masło maślane. pozdrawiam:))
Bolesław_Pączyński Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumie, już nie ma podwójnie szarobury, dziękuję. Miłego:))
Jacek_Suchowicz Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 ładnie wyszło :)) Pozdrawiam Jacek
Bolesław_Pączyński Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Bożenko, miłego:)) Edytowane 24 Lutego 2018 przez Bolesław_Pączyński (wyświetl historię edycji)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Jacku wczorajszy, poranny napływ weny. Miłego:))
jan_komułzykant Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 porwałeś jak widzę również do boju, nie tylko melodyjnością wiersza ;) Gratulacje i pozdrawiam
Oxyvia Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2018 Ładny wiersz o wietrzyku, lubię tego typu wiersze z uosobieniami. :)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2018 Dziękuję Janko i pozdrawiam;)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Oxyvio cieszy mnie to. Pozdrawiam:))
Rekomendowane odpowiedzi