befana_di_campi Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2018 Wenecjo – bombonierko słodka z widokiem na wyobraźnię - - zawsze gdy oboju przypływ i odpływ w plisy fali drobno marszczonej grynszpanowego koloru - - - - - - Kanałem Wielkim sunie nie gondola (ów folklor wenecki) lecz czerwone zwinne vaporetto ze mną na pokładzie i w towarzystwie zwyczajnych pakunków - - - - - - Skądś fujarka. Mandolina. Gitara. Skrzypiec szczebiot lśniący niby ptasie piórka. Gryfem rozśpiewana altówka. Wiolonczela zakatarzona i kulawa basetla - - - - - - Tu gwiazd fusy sypie bladego nowiu espresso - Kafejką jest niebo lurowate. Podobny posiada doń kolor przesiąknięta laguna jodem – algami - - i tranem - - - - - - Trąbki cekin nazywanej Clarino to jasny sygnał Maestri nut Muzyków moich kochanych ze strofami Pana Josifa Brodskiego - - - - - - Odpływ. Przypływ. Przypływ - - - - - - z trotuaru zlizuje słony kurz a Monsignore na gładzi wody ten krągłolicy miesiąc wieczorny rybim prowadzi mnie okiem pośród partytur sieci trzepoczących - - - - - - Gdy ja w Veronese’a zieleni do koncertującego podobna anioła - - - - - - szklano śpiewam: Gloria – Eius - Gloria - - Gloria in excelsis Deo - - - - - - niczym ta chórzystka lub inna sierotka z Ospedale della Pieta... 3
Justyna Adamczewska Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2018 befano, Wenecja wieczna z muzyką, codziennością, żyjąca w zgodzie z prawami natury: " Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wenecja faluje. No, superowy wiersz, uczta. :)) Pozdrawiam Justyna.
befana_di_campi Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2018 Kot Szarobury w swoim liryku "Miasto" tak napisał przed chwilą o mojej "Wiecznej Wenecji": "Asiu, o Wenecji jeszcze nikt nie pisał, poza Adamem Mickiewiczem (Moriach w Wenecji), Poskromioną Złośnicą (Moja Wenecja), Grażyną Adamczyk (Noc w Wenecji), Marianem Hemarem (Wenecja) , Czesławem Miłoszem (Wenecja) i wielu, wielu innych. Oj, skrzypi zawiść, skrzypi." Gdyby wszak uważniej przeczytał tytuł, to wiedziałby, że jeżeli "wieczna" to "niezniszczalna"; gdyby poczytał dalsze wersy, to łatwo by się zorientował do kogo autorka się odwołuje, zwłaszcza do Josifa Brodskiego i jego "Znaku wodnego" a przede wszystkim do przecudownej muzyki Vivaldiego (zob. tag), któremu w 2002 roku poświęciła cały swój poetycki tomik ("Popołudnia z Vivaldim"). U mnie nic tam nie "skrzypi", za to zarozumiała małostkowość u zacytowanego Użytkownika wręcz wysiewa się korozją ;-)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 to chyba jest słowny landszaft do zawieszenia:) Pozdrawiam
befana_di_campi Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo proszę :-) Przecież "słodka bombonierka z widokiem na wyobraźnię" :-)))
Rekomendowane odpowiedzi