Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lepiej od nowa lepiejki tworzyć

niż bez pomysłu gębę otworzyć.

Lepiej mieć pieska, ogród i domek

niż w zimie chodzić bez kalesonek.

Lepiej zakochać się bez pamięci

niż ciągle mówić: mam dobre chęci.

Opublikowano

Znany  fraszkopisarz  z gminy  Rzepin,

ten co  to   pewnie  cały  dobytek przepił,

gorzałką  dogadza  sobie,

klei  się  on  też  do  kobiet;

chcąc   mieć  ich   uznanie  lepiejki   lepi.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Pewna frela z gminy Piasta

chciała lepić  zamek z ciasta,

nasypała, zamieszała,

ogon chłopu podwiązała,

aby onym, nie rozwalił tego miasta.

:)))))

Opublikowano

Lepiej wyłysieć na pałę gołą

niż po ulicy chodzić na goło.

Lepiej napalić zimą w kominie

niż czekać w kocu aż zima minie.

Lepiej jest spotkać w lesie niedźwiedzia

niż w gościach zjeść starego śledzia.

Opublikowano

lepiej dorzucić szyszek i węgla

niż źródło ciepła odnaleźć w śmieciach

lepiej posiedzieć wieczorem w domu

niż w nocy łazić czując swąd smogu

lepiej się cieszyć lotów transmisją

niż na imprezie drinkiem zachłysnąć

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Mieszkam w bloku,

więc pewnie z innych osiedli ten smród dobiega :)

Jak byłam ostatnio w dzielnicy z domkami jednorodzinnymi,

to tam bardziej czuć te wszystkie wyziewy.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• A gdyby?   Gdyby nie bylo mnie na tym świecie? Gdybym nie powstala w tej jednej kobiecie?   Gdybym sie nigdy nie urodzila, Byloby lepiej?   Zdecydowalaby o tym moja rodzina.   A gdybym tych rzeczy nie zrobila? Gdybym temu zaradzila   Gdybym zrezygnowala ze zla tego Gdybym wiedziala co robi mi to strasznego…   Lecz nie wiem, A gdybym wiedziala?
    • @Berenika97Może za wysokie wymagania ? :)) Matematyka uczy i................ dodawania :)) Pozdrawiam:)
    • myślimy o przyszłości a pamięć kapryśna
    • Szyby w oknach od mrozu się skrzą, Tej nocy zima jest przeraźliwa, Okrutny jest księżyca blask, a wiatr Niczym obosieczny miecz przeszywa.   Boże, w opiece swej bezdomnych miej, Żebraków, co daremnie się błąkają. Boże, miejże litość dla biedaków, Gdy przez śnieg w świetle lamp się tułają.   Mój pokój jest jak czerwca wspomnienie, Zasłonami ciepło otulone, Ale gdzieś tam, jak bezdomne dziecko, Płacze me serce z zimna skulone.   I Sara: My window-pane is starred with frost, The world is bitter cold to-night, The moon is cruel, and the wind Is like a two-edged sword to smite.   God pity all the homeless ones, The beggars pacing to and fro. God pity all the poor to-night Who walk the lamp-lit streets of snow.   My room is like a bit of June, Warm and close-curtained fold on fold, But somewhere, like a homeless child, My heart is crying in the cold.
    • @Berenika97 myślę że dobry kierunek, już od wielu lat dużo ludzi nad tym pracuje , co znaczą poszczególne litery . problem niestety jest taki że rdzenie podstawowe zmieniają się w mowie pod wpłwem innych rdzeni , i tak G=Ż  a czasem nawet R=Ż. dobrym przykładem jest MoC (dwa slowa, albo i trzy) C zmienia się na różne wartości i określa w jakim stanie MO / może, mogę , możliwości , zmagania(O=A) ze-ro , ro to jest podstawa ruchu działania , ze - oznaczało by wyjęcie z tej strefy ruchu materi , zero - brak jakichkolwiek działań , nic nie znaczy i nie ma nic do rzeczy. :)  to dziala , ale żeby to opisać to trzeba mnóstwo czasu, to jest działanie w stronę zrozumienia mowy , a następnie jej nowy poprawny zapis .   
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...