Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nim sąd zakwitnie, nim las osłoni

w słońcu świecącą mej wróżki chatę,

pójdę za Tobą w wiosennej woni,

w powiewie lata choćby na koniec świata.

Będę przed Tobą rozścielać dywan

utkany z pyłu babiego lata,

będę Ci śpiewać, gdy wiatr zaszumi

majowe pieśni o polnych kwiatach.

Gdy noc opuści Boże niebiosa,

gdy iskra ludzkiej nadziei zejdzie,

będę dla Ciebie zbierać na kłosach

w porannym słońcu perły złocistej rosy.

Niebu zaśpiewam, Ziemi zatańczę,

będę się kłaniać bezludnym wzgórzom,

podam Ci rękę, a Ty mi serce

i zostaniemy tak,  jak najdłużej.

Edytowane przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Nie spodziewałam się, że docenisz. Dziękuję. Mam jeszcze wiele w zanadrzu. Teraz daję trudny wiersz, proszę o pomoc w jego ogładzeniu.

ps. Twoja liryka (dzisiaj dopiero przeczytałam) jest cudowna.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• To nieprawda, że Ukraina wspólnotowość zawdzięcza Romanowom. Trójedyny naród ruski" to zgoła kłamliwa narracja, a car powinien wrócić do oślej ławki. To nieprawda, że ukraińska tożsamość opiera się na tysiącletniej historii,  języka, identyfikacji kulturowej czy religijnej. Ruś Kijowska to odpowiednik imperium Karolingów. Naczynie połączone romańskiej Europy z Bizancjum. Łączność z Konstantynopolem zapewniała wgląd w dorobek kulturowy Bliskiego Wschodu. Kijów to matka wszystkich ruskich miast zakładając Moskwę. To patrzenie na Zachód, spójna etniczność Wielkiego Księstwa Litewskiego i Rzeczypospolitej.   Wyrywając Z z alfabetu, pieśni Kozaka Mamaja nie uda się zabić. A ona gra wiatrem szumnym jak ulewa uderza. Niepodległość nie wybucha nagle. Czystym akordem zostanie, bo wolność jest najpiękniejsza.                          
    • @Migrena Mam podobne spostrzeżenia, choć nie byłbym sobą gdybym i tego nie podważał i z tym nie polemizował. Bo i mi się zdarza polemizować, wiesz wątpić, kłócić się, znaki nazywać znaczkami, zwracać uwagę na znak od niej, a nie od wszechobecności i wielkie etc. Ale ogólnie mam podobne spostrzeżenia.  @Przytulia35 Mnie się wydaje, że w branży artystycznej trzeba być sobą na miarę Fridy Kahlo. Przynajmniej w teorii, a w praktyce i tak jest dobrze jak codziennie coś napiszę. 
    • @Wiesław J.K.  bez urazy ale Prusowie to nie Niemcy- to nazwa ludu zamieszkałego w czasach średniowiecznych tereny Prus Wschodnich- wytępiony brutalnymi metodami przez Krzyżaków. W rozbiorach Polski brało udział Królestwo Prus( państwo) powstało w wyniku  zjednoczenia wielu księstw i królestw- powstało w  XVIII  i było jednym z państw  wchodzących w skład Cesarstwa Niemieckiego po jego zjednoczeniu w 1871 roku.   Prusowie to lud( Bałtowie) a ich język należał do grupy bałtyckiej, a nie germańskiej jak język niemiecki. Królestwo Prus to państwo, które brało udział w rozbiorach Polski. Prusowie jako lud  i Królestwo Prus jako państwo istniało niezależnie od siebie. W wyniku działań Krzyżaków Prusowie nie mieli szans by przetrwać, a tym samym zachować tożsamość.
    • @Claire zostanę tu przez chwilę, zanurzę się w w Twoim zaczarowanym poetycko sierpniu...
    • @Naram-sin mógłbyś nie obrażać czytelników? typowy z ciebie portalowy mądrala, co na innych się chce wyżyć a sam nie umie czytać wrażliwym sercem. a właśnie dobrego człowieka poznaje się po jego empatii, do zwierząt też. a skoro ich los masz za nic, to cóż, tylko ci współczuć.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...