Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

ze względów bezpieczeństwa skrypt forum został zaktualizowany. Oprócz poprawek, niestety, czekało nas trochę zmian w designie... Staram się na bieżąco poprawiać, by wszystko ze sobą grało. Za wskazanie brzydko wyglądających przycisków czy braku w tłumaczeniu (muszę je wykonywać ręcznie) będę wdzięczny. Samo forum może trochę "ciąć" dopóki wszystko się nie przetworzy.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Marcin, a ja mam do Ciebie pytanie...

Kto nominuje do tego miana "wprawny" i na zasadzie jakiego kryterium?

- bo mnie się wydaje, że o wprawności tego czy owego autora winieneś zadecydować sam, a nie zdawać się na obcą opinię. Ty bowiem możesz cenić i lubić limeryki, a ktoś inny... politwiersze

Opublikowano

Witam.

Ciekawe czemu do mnie to pytanie... Ale postaram sie odpowiedzieć :) Mateusz pisal ze nominuje on i jakis wprawny poeta ktorego pyta o zdanie kto to jest pozostaje tajemnicą by nie wywierac na ta osobe nacisków. 

Ale jak mówili w Top Gear "niektórzy mówią, że pisze symultanicznie na dwie ręce dwa różne poematy :) ... ja wiem że zwie się Wprawny ;) 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

- widzę, że kompletnie nie zainteresowała Ciebie druga część mojej wypowiedzi, która tak brzmi:

"...) bo mnie się wydaje, że o wprawności tego czy owego autora winieneś zadecydować sam, a nie zdawać się na obcą opinię. Ty bowiem możesz cenić i lubić limeryki, a ktoś inny... politwiersze (...)

...i jest o wiele istotniejsza od rozważania kto i dlaczego mianuje...

Opublikowano (edytowane)

Bronisławie ja czytam od poczatku do końca wszystko. Nie uważam bym mógł  sam decydować o tym kto jest wprawniejszym i nie uważam by większość mogła o tym decydować wtedy portal stalby się portalem na najbardziej lubianą osobowość, a nie merytorycznym forum.

Dlatego uważam, że forum powinno zostać w niezmienionej formie. Może dobrze by bylo by sami wprawni po jakims czasie sie zmieniali w doradzaniu wtedy jak juz wspomniałeś jest szansa, że  ktoś o innym zapleczu sie tam dostanie. 

PozdrawiaM

Edytowane przez Marcin_Krzysica (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @A.Between   Piękny! 
    • @violetta moje też:)
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Psuje konsystencję, rozplata ręce zwrotek.
    • @Annna2Bardzo dziękuję! Rozumiem Cię! :)  @infeliaBardzo dziękuję! A co na to inni domownicy? :))  @violettaBardzo dziękuję!  Być może. :)  @Marek.zak1 Bardzo dziękuję za te słowa!   Uważam, że zaistniałam na Ziemi przez przypadek. W rodzinie opowiada się, że mój brat, który urodził się 30 września, jak dowiedział się w szkole, że ciąża trwa 9 miesięcy - wpadł tego dnia do domu i krzyknął do mamy: "A ja wiem, kiedy mnie robiliście".  To było 1 stycznia!  A później , przez kolejne dni drążył temat - a gdyby to było 2 stycznia? Wóczas by ciebie nie było , tylko  podobny chłopiec, a może dziewczynka - słyszał w odpowiedzi. A gdyby mama nie spotkała taty? A gdyby  .....   i tak dalej. Ostatecznie uznał, że miał farta, bo ten drugi chłopak ani dziewczyna nie zaistnieli, tylko on miał takie szczęście.  No i tu jest jeszcze sprawa gramatyki.  Jesteśmy przypadkiem , więc możemy świat "deklinować" - zmieniać jego formę, nadawać mu różne znaczenia w zależności od kontekstu, perspektywy.  Pozdrawiam :)))  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

A1: początek, » o ą e « trzy jądra sylabiczne b: szczerze, » e e « A2: oknem. » o  e « — Uważam ,że warto dodać 'noc oknem', bo mamy wtedy pełny rym asonansowy » o o e « a: przynoszę, » y o ę « masz trzy jądra sylabiczne b : wiem, że »ie e « A1:  początek, » o ą e « masz trzy jądra sylabiczne —  masz częściowy asonans a; gorące, » o  ą e « trzy jądra sylabiczne b:  lśnienie, » ie ie « A2: oknem. » o  e « dwa jądra sylabiczne — rym częściowo  asonansowy a: połączę; » o ą e « trzy jądra sylabiczne b: będę » ę  ę « A1: początek, » o ą e « —  rymy asonansowe   a: dłonie » o  ie « Dwa jądra sylabiczne b:  serce; » e  e « A2: oknem. » o  e « to samo tu — rymy asonansowe a: spokojnie, » o o e « trzy jądra sylabiczne b: lękiem. » ę  ie « A1: początek, » o ą e « trzy jądra sylabiczne A2: oknem. » o  e « dwa jądra sylabiczne   ___________________________________________________________   Vilanella jest, ok! Rymy mogą być mieszane i wcale nie muszą być jednakowe, jednak dla poprawy samej estetyki warto zdecydować, jakie rymy powinny być : rymy 'b'  w  tej formie są ok, natomiast rymy A1 A2 a — rymy asonansowe i  częściowo asonansowe.   Pozdrawiam
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...