AnDante Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Kim jestem i po co ? Panie, tam na górze! Kim jestem – znów pytam – nie ma odpowiedzi. Kim jestem – jak szalbierz prawdę z fusów wróżę, czym wzrósł nad poziomy, czym wciąż wśród gawiedzi? Niemądry, nieważny, uwagi niewarty , robak ludzki, stawonóg, hardy i uparty. Uparty? Nie, proszę, odpowiedz mi Boże, przecież wiem, że słyszysz, przecież wiem że możesz! I tak dokonawszy pokornej spowiedzi stoję błagalnie wznosząc swe ramiona, na winy wyznane czekam odpowiedzi, grzesznik skruszony, dziecię Laokona . I trwał tak będę, rzeźba skamieniała czekając Twej łaski, gestu zrozumienia , jeśliś mądry, Boże, dobry i wspaniały, nie możesz przecież serca mieć z kamienia. Nic. Cisza. Milczenie. Dowód Twej pogardy? Niczym dla Ciebie moje człowieczeństwo? Ni słowa, ni znaku. Jakżeś Boże twardy, czy jam naprawdę na Twe podobieństwo? Nie.! Nie uwierzę, ja tutaj na ziemi błagam kornie, proszę, niestety daremnie, Ty drogą nieznaną, ścieżkami krętymi, wciąż ze mnie czynisz z uporem, niezmiennie instrument bez instrukcji, ślepy, głuchy, niemy, co nieporadnie w różne strony kroczy, pytając z rozpaczą : dokąd my idziemy? Czy prostą iść drogą, czy z tej drogi zboczyć? Czym życie jest dla mnie, a czym ja dla życia? Czy w nierozpoznanej nurzając się cieczy ja marna istota odnajdę sens bycia, co wizjom koszmarnym odważnie zaprzeczy? Pytania. Gdzie odpowiedz? Ogarnia mnie trwoga, wciąż szukam odpowiedzi, lecz jej nie znajduję. Czy z Bogiem jej szukać, czy może bez Boga? Nic nie wiem, wzrok pusty, niczego nie czuję, tak było i będzie, płyną nasze cienie, prawdy wciąż szukamy, a ona gdzieś znika. I prawda i rozum .Więc po cóż istnienie? Czyś stworzył mnie, Panie, na schizofrenika? (2009) 2
Bożena Tatara - Paszko Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myślę, że stworzył Ciebie wierszopisem, poetą. Nie próbuj tego zmieniać :) Byłoby szkoda :)
AnDante Opublikowano 24 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Dziękuję Bożenko, że przebrnęłaś przez ten przydługi i raczej nietypowy dla mnie rymowany elaborat. No cóż, czasami nachodzą mnie takie pomysły na zasadzie "produkcji" ubocznej. Przyznam szczerze, że akurat w tym przypadku jestem dość ciekaw opinii czytelników. Pozdrawiam :) AD
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Witaj - długi nie znaczy nudny - poruszasz głęboki temat - ktoś lub coś zna na owe pytania odpowiedz.... Tak mi się zdaje. pozd.
Połeta Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2017 Piękny i wzruszający wiersz,mi kojarzy się z samotnością i zaparciem się Św.Piotra.
AnDante Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2017 Dziękuje Moi Drodzy za przeczytanie i refleksje. Czasami nawet satyryka nachodzą poważniejsze myśli. Pozdrawiam :) AD
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2017 ale się napracowałeś - ten temat jednak ma swoje wymagania spróbuję odpowiedzieć na ile czas pozwala: ech człeku przemiły ogarnia cię smętek tyś w ziemskim myśleniu jak flanca sterczący chcesz poznawać więcej pojąć niepojęte poruszasz tematy od wieków gorące jeśliś matematyk zapytam przejęty czterowymiarowiec pojmie wymiar enty podsuwa teorie dziś sama nauka że świat zbudowany w dziewięciu wymiarach rozwiązując macierz komputerek szuka tworząc aksjomaty człek pojąć się stara lecz istoty sensu nie uchwyci głowa w wymiarach materii nie odnajdziesz Boga
ja_bolek Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2017 człowiek Bożym przeciwieństwem Człowiek Bożym podobieństwem
AnDante Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2017 Właściwie to nie wiemy i chyba nigdy wiedzieć nie będziemy po co i z jakiej przyczyny jesteśmy. Czy jesteśmy tylko jednostkowym wybrykiem kosmicznej natury, który potrwa kilkadziesiąt tysięcy lat (czyli kosmicznie mgnienie oka), aby samemu się na końcu zlikwidować, czy może maleńkim trybikiem niezmierzonego dla nas projektu, drobnym eksperymentem, który wypali albo nie. Dziękuje wszystkim za odwiedziny i przeczytanie. Pozdrawiam :) AD
Połeta Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2017 jest wiele koncepcji,w prawie każdej religii wskazówki są te same tylko cele inne.
AnDante Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Właściwie każda z religii na dobrą sprawę w omawianej kwestii niczego nie wyjaśnia. Podstawowe kanony prawie wszystkich religii powstały w czasach, kiedy ludzie bardzo niewiele wiedzieli o otaczającym ich świecie, a jeszcze mniej o wszechświecie, stąd tez ich założenia były na miarę wiedzy ówczesnych ludzi, niewiele mając wspólnego ze współczesną nauką, która nawiasem im więcej wie, tym więcej pytań stawia. I tak współcześnie oświeceni nadal błądzimy w nieświadomości. AD
Rekomendowane odpowiedzi