AnDante Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Ciało i duszę dałeś dobry Boże, małpy zmieniając w nas, ludzi i pomyślałeś – mózg im w głowę włożę, by rozum i zmysły zbudzić, potem wspaniałe dałeś nam dwie ręce, byśmy pracować umieli, a w piersi bijące umieściłeś serce, by miłość też z nami dzielić. Lecz po cóż ciało i po cóż nam dusza, gdy jedno i drugie wciąż chore, a rozum, miast ręce do pracy zmuszać, czyni je ból zadawać skore, zaś serce, co źródłem ma być miłości, tym różniąc nas ludzi od zwierza, wahadłem wiecznej niechęci i złości czas życia niezmiennie odmierza. I widząc, co z twymi czynimy darami tak myślisz wciąż Panie w gniewie: Mniej miałbym kłopotów z tymi małpami gdyby zostały na drzewie. 1
E.K.S. Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 No, uśmiechnęłam się :) Zabawna końcówka. Proste, ale ta końcówka śmieszna, naprawdę, chociaż gdzieś to już słyszałam, wydaje mi się...
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2017 Witam - też się uśmiechnąłem - może na drzewach by nam było lepiej... pozd.
AnDante Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2017 Wasz uśmiech - moja przyjemność :) Dziękuję. AD
Rekomendowane odpowiedzi