Dominika7 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 Stalker Muszę przestać śledzić cię na każdym kroku Obserwować poczynania twoje Zniwelować swą obsesję Pierwszą miłość ukryć w mroku Drzwi zakluczyć Wysłać w diabły twoje słowa Przestać liczyć Że obietnic swych dochowasz Długo minie nim zrozumiem Że czas i nadzieję tracę Zanim spojrzę w mapę życia swego Chwycę ster, co wciąż kołuje Już na zawsze pozostaniesz mym oszustem, kłamcą, zdrajcą Zawsze będziesz skarbem moim Mym najsłodszym oprawcą Choć twe serce, umysł zwleka Cała przyszłość, świat przed tobą Ciesz się wspaniałością chwili On na ciebie już nie czeka 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dominiko, jak na mój gust za dużo zaimków osobowych. Może można by było przynajmniej niektóre usunąć bez szkody dla sensu. Jeśli możesz, na przyszłość unikaj zaimków osobowych skróconych (wytłuściłam) To w skrócie tzw. mątwy - od mą, zamiast moją i twych, zamiast twoich. Wiersz od takich zwrotów robi się trochę patetyczny, sztuczny, modlitewny. Przecież chyba nikt nie mówi: - podaj mi proszę mą apaszkę - mym zdaniem nie pasuje do koloru Tymczasem pozdrawiam słonecznie :)
Enchant Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 Zgadzam się z Alicją, co nie przeszkadza mi w "lubieniu" wiersza. Tytuł jest dobry, odsyła nas do dzisiejszego pojęcia natręta, kojarzy się z natłokiem esemesów itd.Tylko w przedostatniej zwrotce coś mi się gryzą dwa pierwsze wersy z dwoma ostatnimi. To celowy zabieg? Coś w rodzaju antytezy?
Dominika7 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Faktycznie. Choć właśnie chciałam żeby nabrał takiego trochę patetycznego charakteru. Spodobał mi się motyw "kobiecego masochizmu", o którym wspomniano w komentarzach pod jednym z moich utworów i chciałam trochę "pomęczyć" ten temat. Czy poprzez usunięcie zaimków wiersz nie straci rytmu?
Dominika7 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Celowy. Komentując uwagi Alicji wspomniałam o "kobiecym masochizmie", który starałam się uchwycić w tym utworze. Ponieważ mowa o zakochanej kobiecie, która została w jakiś sposób oszukana i zdradzona przez swojego "wybranka", chce uwznioślić miłość do niego, jakby mówiąc "Złamałeś mi serce i wytarłeś mną podłogę, ale i tak jesteś miłością mojego życia". Nie wiem czy odpowiedziałam na Twoje pytanie (?). Edytowane 1 Maja 2017 przez Dominika7 (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wypada dopracować tak, żeby nie stracił rytmu :) Edytowane 1 Maja 2017 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Enchant Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Odpowiedziałaś :)
Rekomendowane odpowiedzi