Zbigniew_Rułkowski Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2017 [ol][li]/Łowy - Pamięci kolegów Andrzeja Zakrzeńskiego i Andrzeja[/li] [li]Borkowskiego/[/li] [/ol] Do lasu, na łowy, gna Hubert leśnika. Tam drzewa, tam chaszcze, zwierz dziki pomyka. Atawizm maczugi głęboko w nim siedzi, nic żona, rodzina, życzliwi sąsiedzi. Myśl jedna w nim kwitnie, myśl pełna nadziei, wytropić, osaczyć. Na weksel! Do kniei! W rewirach tajemnych tam zwierza matecznik, czarnego, płowego, był zawsze odwieczny. Tam zieleń i cisza na obraz świątyni. Oddechem przyrody ostęp świętym czyni. Tam drewna nie biorą, zbyt droga fatyga, mchy, wilgoć i błoto w moczarze zastyga. - Wtem sójka wrzasnęła. Głosi awanturę. Ta zawsze się wtrąca, taką ma naturę. Wataha ruszyła; Nemrod oddech wstrzymał, odczekał, przymierzył, palec długo trzymał - na cynglu, gdy zwolnił... Strzał reszty dokonał; hukiem przerwał ciszę, długo echem konał. Strzał celny w komorze; zwierz do przodu skoczył, ostatni raz okiem po kniei potoczył. Myśliwy broń spuścił, o trofeum myśli, dzik na boku leży i testament kreśli. Taka była łowów poezja z Kwidzyna; taką w moich myślach w mojej duszy trzymam.
Marlett Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2017 @Zbigniew_RułkowskiMyśliwy broń spuścił,? ...raczej opuścił. Popraw też cytat, nieestetyczny.
ja_bolek Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2017 Raczej patetyczny ... Obydwaj hobbyści - Nemrod i Herod ... Biedna ta sójka, po ludzku wrzasnęła.
Zbigniew_Rułkowski Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2017 @Marlett - teraz dostrzegam - dziękuję
Zbigniew_Rułkowski Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2017 @ja_bolek - ja-bolku, jeżeli jesteś wegetarianinem to Twoją uszczypliwość przyjmuję, lecz jeżeli jadasz kiełbaski ze świnki, która kończy żywot w ubojni, to jesteś hipokrytą. Najlepszego.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2017 "Tu przerwał, lecz tekst trzymał; wszystkim się zdawało, Że autor mówi jeszcze, to echo gadało. Wysłuchawszy mówionej arcydzieło sztuki, Powtarzały je dęby dębom, bukom buki." :))) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi