Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2015 biegnę upadam wstaję i znów biegnę boli uciekam od nie zawsze do nie wiadomo dokąd wrzawa pogoni narasta za mną i się rozprzestrzenia serce mam w gardle a duszę pokracznym garbem dźwigam na wątłym ramieniu uciekam przed obławą przed głosem sumienia dniało w zalewie żółci na wschodzie powoli wypłynęło zza horyzontu który został objawiony oko słońca krwią podbiegłe kaprawe wściekle łypie wokół ono także by chciało mieć udział w pogoni natychmiast wytrysnęło strugą żółtej ropy w przestrzeń wypluło macki w parodii promieni wskazując moją kryjówkę bestii co mnie tropi czym prędzej więc wylazłem z dziury spod kamienia przeganiając stonogi rozpierzchłe w popłochu nagle obraz się zmienia z brzemiennych obłoków lunął na wszystko wokół strumień łez gorzko-słonych spływają w potoku przede mną rzeka wzbiera a z przeciwnej strony nadciągają myśliwi znów biegnę jak szalony uciekam przed postaciami bez kształtu i bez twarzy nie! przecież mają oblicza bliskich pokrzywdzonych przede mną rzeka wzbiera znalazłem przeprawę na każdym kroku pułapki zatrzaskują się niemal w pamięci całe życie przewija się w scenach niedobrze je przeżyłem nie potrafiłem sprostać teraz bestie z koszmaru gnają mnie prosto w potrzaskbiegnę bez tchu a w bezczasie kukułka szyderczym głosem czas odmierzać zda się raptem ściana przeszkodą dalej ani kroku zbliżają się senne bestie nie podnoszę wzroku ręce w przód wyciągają dłonie zagięte w szpony kierują gdzieś wymachują lecz nie w moją stronę wskazują na coś poza mną rzucam się więc na ścianę ustąpiła zamigotało w stroboskopowym błysku to czerni to bieli obraz zniknął zrywam się mokry spocony w pomiętej pościelibudzę się a w bezczasie kukułka szyderczym głosem czas odmierzać zda się zamiera ulga w chwili gdy nagła myśl mnie omiata przecież pułapka jest tutaj po tej stronie świata
Rekomendowane odpowiedzi