Paulina_Murias Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 'Kochankowie nie mogli żyć ani umrzeć jedno bez drugiego. W rozłączeniu nie było to życie ani śmierć, ale i życie, i śmierć razem' (Joseph Bédier, Dzieje Tristana i Izoldy). Na tafli moich marzeń jeszcze lśni nadzieja tańczy i drży gdzie jesteś rycerzu mój z wieży moich pragnień widać tylko mgły Ja jestem pośród księżycowej nocy czarownych snów odnajdziesz mnie gdy powieka twa otuli źrenicę jak puchową pierzyną Czekaj na mnie zorzo poranna Ja przyfrunę jak ptak opoki szukający pośród wzburzonego morza a twoje serce jak harfa zadrga melodią miłości poruszone Będę czekała najmilszy Bo głos twój słodki jak pieśń cytry w jodłowym gaju Będę czekała dopóki ostatni promień słońca będzie dotykał ziemi Witaj, Pani moja tyś piękna jak róża kroplami rosy obleczona szukałem Cię odkąd duszę moją ulepił Bóg i znalazłem wreszcie pośród życia dróg bo dobry Pan widząc me cierpienie zaprowadził mnie do Ciebie Jesteś, najszlachetniejszy ze śmiertelnych Twe oczy jak kryształowa toń co ożywia zmysły Twe ramiona jak rosłe drzewo schronienie dające Niech rozrosną się twe gałęzie a korzenie zapuszczą w głąb bo to na Ciebie czekałam całe moje życie Oczy nasze jak lustra jezior wzajemnie się przenikające Serca nasze płomieniem co rozpala dusze do miłowania Dłonie nasze murami szczęścia nie opuszczajmy nigdy tego pałacu wzniesionego przez Boga Wietrze bezlitosny dlaczego obróciłeś w proch to co miało wiecznie trwać? O czemuś tak okrutny zmierzchu rdzawy, że tak smutne wieści przynosisz weź i moją duszę wnet do raju by nie błąkała się samotnie na pustyni smutku Zlitował się wicher i uleciała jej dusza lekko jak obłok po wieczornym niebie szukając jej umiłowanego od początku istnienia świata przeznaczonego AD 2015
Alicja_Wysocka Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2015 Troszkę mi przypomina 'Pieśń nad Pieśniami' Pozdrawiam serdecznie :)
Paulina_Murias Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 @Alicja_Wysocka I to właśnie było moją inspiracją:) Podczas czytania 'Pieśni nad Pieśniami' zrodził się w mojej głowie pomysł na ten utwór. Dzięki za koment i również Cię pozdrawiam:)
Costello_ Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 @Paulina_Murias Poezja hebrajska jest piękna.
Paulina_Murias Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 @Costello_ Dokładnie tak, ma swój niepowtarzalny urok:) Dziękuję pięknie za komentarz i pozdrowienia dla Ciebie:)
Rekomendowane odpowiedzi