Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

co to jest wiersz

Rekomendowane odpowiedzi

co to jest wiersz
to słowo
to obraz
to trzy kropki w nawiasie
to równanie matematyczne iks równa się dwa
to kropla spływająca po ściance butelki
to foton słońca docierający do twojego oka
to żółty liść szybujący jesienią za oknem
to ty i ja
to miłość i uczucia
to antyk renesans romantyzm współczesność
to krew z komara rozbryzgana na szybie pędzącego auta
to karabin maszynowy Kałasznikowa
to krzesło elektryczne
to bomba atomowa w Hiroszimie
to Auschwitz-Birkenau
wiersz to jest wszystko wokół
to świat i wszechświat
wiersz to jest nic
wiersz nie istnieje choć jest

@oskari_valtteri
Auschwitz-Birkenau jest dla Pana przesadą, a kałasznikow, krzesło elektryczne i Hiroszima już nie? Dlaczego?

@Mieczysław_Borys
Po pierwsze, nie lubię schematyczności, podążania utartymi ścieżkami. Po drugie, może ten wiersz powstał właśnie z tego, o czym myślę i co czuję?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaniedbywana   skrzypka zmieniły Tarnowskie Góry nie chciał się ścigać jak młode szczury aż się żonka ucieszyła w łóżku wzrośnie twoja siła co trzecią nutkę graj z partytury   Pozdrowionka.
    • @violetta   Nie istnieje coś takiego jak holokaust żydowski, tylko: Holokaust Słowiański - około trzydzieści milionów ofiar Drugiej Wojny Światowej, a w tym: około dwadzieścia procent Polaków - około trzy procenty to Polacy wyznania mojżeszowego, dalej: odpowiedzialność za wywołanie Drugiej Wojny Światowej ponosi angielska Grupa Milnera jako siła sprawcza - narzędziem były Niemcy, jak widać: ludy germańskie - anglosasi to germanie.   Łukasz Jasiński 
    • czas to przebiśnieg chylący rzewnie głowę nad przemijaniem                                 ****                                          kto wie co myślą                                        roześmiane stokrotki                                        może śnią wiersze                                 **** jeśli odejdę to po cichu i skrycie smakując ciszę                                 ****                                          na pożegnanie                                        dam ci różę czerwoną                                        niezapomnienia                                                                 cześć, czy to jest jeszcze  haiku ( rytmicznie pasują, merytorycznie już chyba mniej. z drugiej strony, gdzie jest napisane, że muszą!)? pozdrawiam serdecznie!  
    • @violetta   Pierwszymi ofiarami w niemieckim obozie koncentracyjnym Auschwitz-Birkenau byli Polacy...   Łukasz Jasiński 
    • Tam na łące stała, Jasia wyglądała, Którego wojenka dziewczynie zabrała, Tam na łące stała, cichutko płakała, Gdy łzy wylewała śpiewała tak. Wróć , wróć Jasiu kochany, Wróć , wróć ulecz serca rany, Wróć, wróć pókim ja młoda, Wróć, wróć, wróć bo życia szkoda. Jasiu na wojence dzielnie wojował, Kraju swego bronił, siebie nie żałował. Dla tej dziewczyny, co ją w sercu nosił, Znoje, niewygody, wszelkie trudy znosił. Wrócę ja do ciebie Maryś moja miła, Wrócę ja do ciebie, żebyś nie wątpiła. Wrócę ja do ciebie, wrócę o poranku, Wrócę ja do ciebie, czekaj mnie na ganku. I dotrzymał słowa , wrócił o poranku, Tam go położyli, u jej stóp na ganku. Wrócił ten bohater co bronił kraj drogi, Wielką cenę poniósł, stracił obie nogi. Jasiu mój najdroższy , Jasiu mój kochany, Zaraz ja opatrzę wszystkie twoje rany, Choć me oczy płaczą, serce się raduje, Bo wróciłeś żywy, znów młodą się czuję.  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...