teresa943 Opublikowano 25 Października 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 nasza miłość w czasie gubi brunatność pod drzewem poznania garstka opadłych szelestów niebawem zamilknie pamiętanie wchłonie zachłanność ziemi tylko drgający płomyk w bieli chryzantem zostanie zwiastunem wiecznego światła jakie życie taka śmierć nie dziwi nic 2014-10-25
makarios_ Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 @teresa943 grób nie jest domem zmarłych nie jest nim także niebo zarówno wielkich małych na Ziemi w ziemi grzebią nadejdzie jednak chwila o której mówił Jezus że znów uściśniesz Bila - jawi Łazarza kazus (:)
teresa943 Opublikowano 25 Października 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 @makarios_ (Jezus powiedział) "Niech się nie trwoży serce wasze. Wierzycie w Boga? I we Mnie wierzcie. W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce. A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście i wy byli tam, gdzie Ja jestem." (J 14, 1-3) "Według wiary waszej niech wam się stanie" (Mt 8, 29) Uwierzył ...i ja wierzę. Dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
makarios_ Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 @teresa943 Przepiękna wypowiedź naszego Zbawiciela. Grzechem jest wyrwanie jej z kontekstu, który decyduje po co i do kogo są skierowane te krzepiące słowa. Współcześni Jemu adresaci tejże mieli się nie trwożyć, gdy ich Wódz będzie martwy. Słusznie zwrócił im uwagę na konsekwentne wierzenie - skoro wierzą w Boga (pytanie retoryczne), to winni też wierzyć w swojego Mistrza i Nauczyciela (Rabbi). Informacja, że w domu Jego i ich Ojca (Jehowy), jest wiele mieszkań, które do tego osobiście przygotuje dla nich ich Wódz miała spokoić ich obawy co do ich przyszłości (co to dalej będzie?!). Dygresja, że gdyby było inaczej to powiedziałby im, miała umocnić w nich przeświadczenie, że ich Nauczyciel nie kłamie, ani nie tai niczego przed nimi. Zachwycająca zapowiedź, że wtóry raz przyjdzie i ich do siebie zabierze, by z Nim byli w Niebie bezsprzecznie dotyczyła wówczas jedenastu, którzy stanowili reprezentację małej trzódki - Ew. wg Łukasza 12:32 i kontekst. Niezaprzeczalnie będzie ona w Niebie spełniać przesłanie wizji, jaką odnotował prorok Daniel 7:9-14, 22, 25, 27 stanowiąc grono świętych Najwyższego pospołu z archaniołem Michałem - Synem Człowieczym. Mam ufność, że według ukształtowanej tymi słowami wiary się stanie, także mnie.. i bodaj Tobie. (:) Więcej o tym, kto i po co idzie do nieba: http://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2010082?q=ma%C5%82a+trz%C3%B3dko&p=par http://www.poezja.org/wiersz,71,149440.html
Gość Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 @teresa943 "drzewo poznania" - brrrr... jak dla mnie tandetna dopełniaczowa metofara która nie pasuje do całkiem zgrabnego tekstu.
Penelope_Coal Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 @teresa943 Wieczne światło - to coś, co daje nadzieję na bezpieczną przystań. Taka latarnia morska dla zagubionych duszyczek. I to wszystko tu, w twoim tekście. Pozdrawiam, Krysiu :)
teresa943 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 @makarios_ wiem, kto idzie do nieba... ja tez tam się "szykuję" ale dziękuję Ci za Twój komentarz :)
teresa943 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 @oskari_valtteri szanuję Twoje zdanie ale ... dla mnie ma ogromne znaczenie to, co oznacza ta metafora. dziękuję za "całkiem zgrabny tekst" oraz sugestię i serdecznie pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 @Penelope_Coal Trafiłaś w "dziesiątkę" Penelope! Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
makarios_ Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 @teresa943 samozwańców Bóg nie lubi Korach jednym z nich zaiste brak pokory dufnych zgubiBądź miłościw Panie{/i]...
teresa943 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 @makarios_ samoocena? dzięki za szczerość ...
makarios_ Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 @teresa943Ciągle sprawdzajcie, ciągle badajcie - jacy właściwie jesteście 2 Koryntian 13:5 + Galatów 6:3 Mam na względzie drugie z największych przykazań, pisząc do Ciebie w zgodzie z Słowem. Twoja rzecz jak to odbierasz.. Życzę Ci jak najlepiej, nie wykluczając współkrólowania z moim Królem.
teresa943 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 @makarios_ Dzięki. I ja Tobie życzę spotkania z Królem królów na Eucharystii. Błogosławionej niedzieli i pokoju serca :)
makarios_ Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 @teresa943 Osobiście ani myślę jeść i pić własną śmierć, bo nie mam niebiańskiego powołania - szczerze czuję się drugą owcą - Ew. wg Jana 10:16. Dziękuję, za to co mi życzysz.. z docenianiem dla Twojej życzliwości. http://pl.wikipedia.org/wiki/Eucharystia_%28sakrament%29 http://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2008249?q=eucharystia&p=par
Zbyszek_Dwa Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2014 Piękna zaduma ubarwiona zwiastunem bieli Jesień tak ma, mimo niesamowitej urody zachłanność ziemi wchłonie pamiętanie umilknie szelest i pozostanie światło między chryzantemami ciepłość Serdecznie pozdrawiam Krysiu :))
teresa943 Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 @Zbyszek_Dwa Wszystko ma swój czas: wiosna wypuszcza pąki i cieszy urokiem kwitnienia lato ogrzewa i podlewa ziemię sycąc się ciepłem a jesień? sprzyja dojrzewaniu owoców zbiera je i wybiera najpiękniejsze na zimę... ona już wie, że do mrozów niedaleko kto zgromadził w sobie ożywcze soki ten "będzie żył wiecznie" o tym nam "milczą" cmentarne krzyże tylko ... czy umiemy usłyszeć? Dziękuję Zbyszku i serdecznie pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi