Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Polak Mistrzem Świata

Rekomendowane odpowiedzi

Ciągnął go Gołaś i Paterski,
a gdy poczuł,
że to już czas odskoczyć z peletonu,
poszedł do przodu jak Majka,
doszedł uciekającą czwórkę,
na podjeździe odjechał,
na zjeździe uciekł,
rozpaczliwy pościg gonił.
Gdy przejechał linię mety jako pierwszy
uniósł ręce w górę,
dłońmi kilka razy uderzył w pierś,
ucałował Orzełka dla siebie i naszego narodu,
złapał się za głowę,
o Boże,
ja to zrobiłem,
jestem mistrzem świata.

Wśród murów historii Ponferrady
stanął na najwyższym podium,
Mazurek Dąbrowskiego głośno rozbrzmiewał
w scenerii jesiennej Hiszpanii.
Ze szczęścia chłopak aż się popłakał,
fanfary hiszpańskie.
Król kolarstwa Michał Kwiatkowski.

2014-09-28

No bo wiersz był napisany stylem i rytmem relacji sportowej, ale wcale nie oznacza, że ściągnąłem, wszystko wziąłem w emocjach ze swojej głowy.
O piłce nożnej, zwłaszcza ukochanej Jagiellonii tez piszę. Zobacz na końcu strony, znajdziesz w środku i na początku strony, na innych stronach też: http://www.far.org.pl/forum/viewtopic.php?id=2527&p=12 Dziękuję za poczytanie i wpis. Serdecznie i miło pozdrawiam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Tectosmith Bardzo ładny, przyjemny wiersz. Zdjęcie jak zawsze urocze. Gdzie to jest? Pozdrawiam raz jeszcze:-)
    • @Tectosmith Mroźna zima, to fajna zima. Te nasze zimy są do d.... Bardzo dawno tu mnie nie było, nagle weszłam i trafiłam na Twój wiersz:-) Przypadek?  Wiersz bardzo ładny, taki przytulnie oszroniały;-) Pozdrawiam Cię serdecznie:-)))
    • @M_arianne Dzień dobry   W książce "Pomału żaba żuła mop" - którą w 2023 r. podzieliłem się na tym forum - zawarte były przykłady alternatywnych metod komunikacji. W pierwszym rozdziale przedstawiłem tam m.in. trzy autorskie palindromy, jakie napisałem za pomocą alfabetu Braille'a (str. 21). Poza tym znalazła się tam wzmianka o kodzie Morse'a (jeden autorski palindrom, str. 22) oraz o symetrycznych strukturach odnalezionych w hieroglifach egipskich (str. 26).   Książka jest nadal dostępna bezpłatnie pod adresem:  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zapraszam do pobrania.   Jednocześnie jest mi miło poinformować, że w ciągu kilku miesięcy ukończone zostaną prace nad kolejnym zbiorem palindromów - który również zostanie udostępniony bezpłatnie na tym forum.   Pozdrawiam  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• ukryłem się w środku duszy niczyjej w szczelinie nadziei   nieobecni śpią po drugiej stronie nadliczbowe tłumy przemierzają miasto tu jest jeszcze cicho   nie zastanawiam się nad wyrazem twarzy mimiką kolejnego dnia   światła gasną i zapalają się tu się nie zabłądzi w końcu i tak trafi się na mur
    • @Domysły Monika mają w sobie coś te słowa. Ładnie razem wybrzmiewają. Pozdrawiam.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...