Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na niebie ptaki,
To krzykliwe łabędzie
Stały się chmurą

(j.m)

Jak już pisałem sam nie umiem pisać. Zamieszczam więc haiku, które dostałem w liście - a jest ono tym co najbardziej ja lubię w tej miniaturowej formie. I ciekaw jestem co na to powie Kai?????? Przeciez to taka mała prowokacja.....

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak zgadza się- klasyczne haiku zawiera tzw. kigo. Kigo wkazuje porę roku bardzo wyraźne, poprzez użycie jej nazwy (np. "letnia noc"), mniej wyraźnie (np. "żółte liście") lub bardzo subtelnie, poprzez opisanie charakterystycznego dla danej pory roku koloru, zapachu, smaku, rośliny. Można też odwołać się do jakiegoś święta, wydarzenia ("gwiazdka" to zima, "walentynki" to wiosna itp.). Rola kigo nie ogranicza się jedynie do sugerowania pory roku w której haiku zostało napisane. Niejednokrotnie odzwierciedla także emocje, uczucia, okres życia.
I tak jesień kojarzy się z przemijaniem, starością.Wiosna z narodzinami, lato może być tym pełnym zwariowanych chwil wiekiem "trzydziestolatków".
Wracając do powyższego haiku łabędzie tylko przed waznymi dla "nich" wydarzeniami gromadzą się w takiej liczbie, którą można by uznać za gromadę. Są to pory przylotów i odlotów. A reszta niech już będzie tylko kwestią indywidualnej interpretacji czy w grę wchodzi wiosna czy też wczesna jesień.
Pozdrawiam Lefskiego.