Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[center]Bezkresna chwil ulotność

Z chwil marne życie jest złożone
co w mgnieniu oka przemijają
chociaż uwagą są darzone
nawet gdy ważne być przestają

Migają niczym kadry filmu
oglądanego mimo woli
gdy się przyglądam temu kinu
przybywa lat i serce boli

Gdyby nie wieczne lepsze życie
bez bólu płaczu bez udręki
bez grzechu który jak kwas gryzie
zapewne nie zniósłbym tej męki

Inne realia wszystko nowe
obiecał Władca Universum
jak dotąd nigdy kolorowe
uczynić zdoła Wzniosły Rozum

Jak nie dowierzać obietnicom
złożonym przecież pod przysięgą
i nie jest również tajemnicą
że Bóg Miłością jest Potęgą

Wiedzy Mu nie brak by kreować
niebiosa nowe oraz ziemię
na własność zechce ją darować
nowej ludzkości niczym premię

Coraz wyraźniej znak dowodzi
że pierwszy z Jeźdźców wnet zwycięży
świat już pokonał więc się godzi
usunąć go wnet łuk napręży

Pobojowisko sprzątną ptaki
polne zwierzęta im pomogą
w skrwawioną ziemię wrosną maki
cała planeta będzie drogą

Pod bacznym okiem Ojca w niebie
przemierzać będzie hen przestworza
już nie zabraknie dzieciom chleba
w sercach Jutrzenki wzejdzie zorza

Na nowe życie w nowym świecie
składane wiecznie z chwil co miną
czekam ostatnie z Bożych dziecię
z taką nadzieją z dziarską miną

[img]http://s10.flog.pl/media/foto/7605726_ulotnosc-chwili.jpg[/img]

Opublikowano

@M_Patriota

Dziękuję i odwzajemniam, wg nauki: "Nikomu nic dłużni nie bądźcie oprócz wzajemnej miłości". Z brzmieniem rymów jak z brzmieniem muzyki - rzecz gustu, czyli osobista. Przyznam się, że nie baczyłem na to jak wybrzmią one same...
Kilkaset lat temu odpowiedniki zrymowanych słów brzmiały bardziej archaicznie... Poza tym, w miarę jak rymowanych wierszy przybywa rymy do niedawna niewyświechtane, stopniowo takimi się stają, co zdaje się prowadzić do zaniku używania coraz większej ilości rymów wielokroć użytych.

Opublikowano

napiszę tylko tyle, że wielu czytelników - o ile po wstępnych częstochowskich rymach dobrnie dalej ... - w ogóle nie pojmie takich haseł jak np. " pierwszy z Jeźdźców " ... Pomijając formę i kondycję wiersza, naprawdę niewielu wtopi się w jego treść, tak sądzę... Ale pozdrawiam bratersko, chociaż według słów psalmisty... ktoś kto się kryje pod nickiem... ;-)

Opublikowano

@cezary_dacyszyn

Cezary.. zastanów się, proszę, nad zagadnieniami związanymi z tzw. nickiem (w moim przypadku wyjawia pewną prawdę o mnie - znaczenie greckiego słowa makarios). Jak dla mnie jego używanie wynika z zastanej rzeczywistości. Bacz przy tym, że to nie ja wymyśliłem ustawę o ochronie danych osobowych, ani nie ja spowodowałem potrzebę jej zaistnienia. Fakt jej istnienia i stosowania ma swoją wymowę. Poza tym mam możliwość poznawania ciebie i innych jedynie na podstawie wypowiedzi (artystycznych lub kolokwialnych), więc za przeproszeniem podpis: cezary_decyszyn jak dla mnie jest tym samym co mój nick makarios_. Wybacz jeśli cię to zaboli, ale tak to widzę. Poza tym o nickowaniu wypowiadałem się już nie tylko w formie limeryku: http://www.poezja.org/wiersz,69,141594.html

W kwestii docierania do innych jakimkolwiek tekstem - wersyfikowanym czy nie, zaopatrzonym w wyświechtane lub bardzo rzadkie, wyszukane rymy, albo zupełnie nierymowane, toniczne lub bez tonu, to mojej doświadczenie życiowe sprawia, że ze swojej strony robię co umiem i pragnę, aby nie tylko moje przesłania znalazły oddźwięk, realistycznie zarazem nie zniechęcam się gdy pozostają bez echa - zresztą nie tylko moje, których artyzm jest daleko bardziej zaawansowany. Zdecydowanie będę stawiał nad formę treść, a wypowiadając się będą zakładał, że czytelnik wykaże się wnikliwością (z takim podejściem do własnych wypowiedzi działał nie tylko Mistrz), a to tym bardziej, że w przejawianiu wnikliwości pomocne są zasoby wielu serwisów internetowych, nie wyłączając wyjątkowej strony internetowej: http://www.jw.org/pl/publikacje/czasopisma/g201401/wyj%C4%85tkowa-strona-internetowa/

A propos natchnionej wypowiedzi psalmisty, nie odnoszącej się przecież do chronienia się w związku z zagrożeniami, to chodzi w niej o... obłudę, o skrywanie kim się naprawdę jest... Czyż nie?! (Psalm 15) Mój nick nie ma z tym nic wspólnego tak samo jak moja twórcza i życiowa postawa i werbalne jej nastepstwa.

List ap. Pawła do Hebrajczyków 13:1

Niestety 13.01.2014 r. moderator znowu pozbawił mnie możliwości publikowania utworów i komentowania. Oto komunikat o tym świadczący, który dowodzi recydywy w prześladowaniu mnie na tle religijnym, pomimo stanowionej prawem wolności wyznawania wiary i poglądów:

Zostal nalozony ban na to konto.

Ban wygasa za 2528966 sekund.

Wiadomosc od moderatora: to nie jest dobre miejsce dla pana. prosz? szuka? innego forum

Rezultaty takiego moderowania: http://www.poezja.org/wiersz,79,146854.html

• 5 miesięcy temu...