beta_b Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Już wiem mój dom noszę z sobą w ciszy otwieram szeroko drzwi na świat i okiennice z nasion wróżę los i widzę sznur pokoleń na wietrze. Szukałam siebie daleko w książkach ludziach i za rzeką z kluczem w dłoni z bladym licem w drżeniu czasu i w panice siałam popiół na wietrze. Echo słało cień na drogi księżyc srebrem mroził nogi jakieś zdania w cudzych ustach a w mym sercu szara pustka rój złudnych żądz na wietrze. Aż znalazłam w tej podróży kłębek co mi dobrze służy teraz do przędzenia wierszy żeby dom mój był cieplejszy i nie gubię słów na wietrze. Edytowane 10 Czerwca 2020 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 1
beta_b Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2013 W ciszy łatwiej usłyszeć siebie, bez natłoku bodźców z zewnętrz.
al_meriusz Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 hej bb, twój wiersz zawiera ważną treść i jest dobrze, lekko napisany... długo się zastanawiałem, czy można wydobyć z niego więcej i myślę, że tak: Już wiem mój dom noszę z sobą rój złudnych żądz na wietrze nie gubię słów na wietrze siedmiosylabowy ostatni wers każdej strofy dodaje nieco ostrości i odbiera 'cukierkowatość' bo słowa są żywiołem jak ogień, woda, wiatr... a wiatrem w wierszu mogą być te słowa, o które jest w nim ich za dużo i te które nie są użyte właściwie... pozdrawiam ciepło
beta_b Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 zmieniłam al_meriuszu. Nie czyta mi się dźwiękowo: rój złudnych żądz na wietrze. Ale merytorycznie lepiej.
al_meriusz Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 'rój złudnych żądz' to w rezultacie 'wątły ogień' albo jeszcze tylko 'ślepe iskry na wietrze' - i nie tylko lepiej się czyta, ale chyba też lepiej wpisuje się w kontekst moim zdaniem to naprawdę udany wiersz
beta_b Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2013 Patrzę na kartkę naskrobaną w mroku, na której go urodziłam. I teraz na wersję w świat puszczoną, wymuskaną, dotlenioną. Mój, i nie mój. Jak dzieci z lekka odchowane. ;-) Jakie to ciekawe odczucie. :-D 1
gabrysia_cabaj Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2013 @Beata_Banaszuk tak to już jest, gdy nawet z dobrą intencją, ale już jakby trochę nie swoje, prawda? życzę Tobie, Bea, więcej i więcej Najlepszego! pozdrawiam G.
beta_b Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2013 Kochani, dzieci jak rosną, nabierają swojej mocy. O rozwój mi chodzi i energię, która ma szansę w ludzi iść i krążyć. Dużo uczę się od moich dzieci. To magia wymiany. Brania/dawania. Życzę dobrego roku 2014. Lepszego, bogatego w doświadczenia i inspiracje. Cudownego, jak życie. bb
Rekomendowane odpowiedzi