Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Manek Determinizm zakłada również brak wolnej woli, dlatego przyczyny naszych działań są całkowicie od nas niezależne.  Czy nie jest to zbyt wygodna filozofia?  To pytanie retoryczne. 
    • Ciocia Klara   Spośród wielu słów, które wypadały mi z głowy, nie mogłabym pominąć wspomnienia o blokowej cioci Klarze. Bywała dziwna, ale - jako dziecko - nie rozumiałam zapędów do kieliszka. Jednak największą jej miłością było,  wróżenie z kart. Klientów nie brakowało.   Jesień kładła ornamenty na drzewach,  a drzwi do mieszkania skrzypiały jak wrota, bo ktoś spieszył po szkice na życie. Kiedy mrozy kuły kwiaty na szybach, u niej - dym z papierosów szarzył ściany,  jakby wszędzie rozbiegły się myszy, które czasem skrobały pod podłogą.   W pokoju skupienie, przymulony kot, koniecznie herbata i talia kart - szeptały  jej ustami linie zdarzeń, a czasem śmierć. Tamtego dnia zapukała też do niej, po prostu,  bez hałasu i bez krzyków, a ptaki z okolic, nie wiedzieć czemu, jeszcze długo niosły po mieście jej charakterystyczne - "er".      sierpień, 2025    
    • @Marek.zak1 Na drzazgi trzeba uważać :) @JWF, @FaLcorN, dziękuję :)
    • @UtratabezStraty Rozumiem Twoje argumenty, ale przecież nie chodzi o symbol krzyża jako symbol chrześcijańskiej Europy. Pisałam tylko i wyłącznie o Twoim opowiadaniu, w którym Polska ma być krajem demokratycznym. W opowiadaniu napisałeś: "Na ścianie wisiał jakiś regulamin, a nad nim nasz herb państwowy, orzeł biały w formie znanej z czasów PRL i Trzeciej Rzeczypospolitej, tyle, że z koroną zamkniętą z krzyżem na górze – efekt ostatnich prosuwerennościowych zmian. Nad wejściem wisiał krzyż." Czyli wniosek, że zmieniono herb państwowy - być może na herb wojskowy. Przyjmuję to. Nie mam negatywnego stosunku do wieszania krzyża w miejsca publicznych, ale też rozumiem argumenty osób, które tego nie chcą. Niektóre osoby wierzące również chcą jasnego oddzielenia państwa od kościoła, nie epatowania religijnością, bo ona stoi daleko od ducha wiary każdego człowieka. Dobrze,że w państwie demokratycznym każdy może przedstawić swoje zdanie na dany temat. A co do uprawy konopi, to jestem "za". Jest to też wyznacznik demokracji, ale z drugiej strony, aby nie był tylko "marchewką"dla społeczeństwa.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...