sun Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Musisz wylizać garnek do czysta choć ze wstrętem odwracasz głowę cierpiącemu zwierzęciu okazano litość
Adrian_Tync Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 Zaskakująca jest dla mnie druga część wiersza. Po pierwszej spodziewałem się, że mowa o jakiejś prześladowanej osobie, np. więźniu, a tu nagle zwierzę. Jeżeli tak, to czy podmiot liryczny mówi do np. psa? Czy też to człowiek ma spróbować utożsamić się ze zwierzęciem? W żadnym wypadku to nie krytyka z mojej strony, jedynie luźne dopiski na marginesie.
Wodzu_Wodzu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 @Adrian_Tync a ja myślę że to wciąż o człowieku mowa. Ubogim, chcą cym uciec ze swego losu ale nie potrafią cym... A to moja luźna próba interpretacyjna tej minimalistycznej formy literackiej...
Adrian_Tync Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 @Wodzu_Wodzu Jak się zastanowić dłużej, to też dostrzegam to, co zauważyłeś. "Musisz", bo nie masz wyjścia, a nie dlatego, że ktoś stoi nad tobą z karabinem. To ma sens.
sun Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 Gdyby w pierwszej części chodziło o zwierzę,byłoby - łeb, nie głowę. Mogłabym napisać garnek życia i dać tytuł eutanazja, ale wtedy nie byłoby zagadki... Brawo Wodzu! Dzięki wszystkim za czytanie.
henryk_bukowski Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 ..no tak ! świetnie :)Wczoraj czytałem trzy razy.."głowa"..O matko !..co za zaćma :) - pozdrawiam Henio :)
5_i_1_kilo_ Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 miniatura mocno bijąca w coś tam wewnątrz, pamiętam pewną michę - aluminiowa bez ostrych krawędzi, a na niej kapuśniak, albo ziemniaki ubite suche a na nich śledź, albo zupa z kapusty, pomidorów, ziemniaków, makaronu, ryżu i wody i marzenia o okruszku mięsa, albo makaron z wody a na nim niczym brylant leżąca kulka białego sera, kto miał cukier to słodził ser a kto nie miał ten... ale michy wylizane były do czysta - mycie ich było zbędne, "micha" to początek życia, to symbol jego trwania, dla mnie ten wiersz jest czymś więcej niż wierszem - jest wspomnieniem michy i tych co przestawali jeść, pięknie Cię pozdrawiam sun.
sun Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 @henryk_bukowski Heniu, ale i tak wierzę w Twoją inteligencję :)) Serdecznie
sun Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 @5_i_1_kilo_ Jacku, dziękuję za zatrzymanie się. Pozdrawiam ciepło i do następnego... :D
aluna Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 @sun Podoba się przekaz , wstawiłabym interpunkcje! Byłby bardziej "wołający" , ale autor wie najlepiej! Pozdrawiam!
sun Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 @aluna Dzięki alunko za zajrzenie i miłe słowo, a interpunkcja... chyba nie :)))) Całusy
sława_zaczek Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2013 witaj sun, pisałam komentarz i gdzieś uciekł, bo nie ma, a ze zapomniałam co pisałam, :) to teraz pozdrowię ciepło :D
sun Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2013 @sława_zaczek Ja Ciebie również :)) Serdeczności i dzięki za odwiedziny- miło :))
Rekomendowane odpowiedzi