Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rotmistrz

Rekomendowane odpowiedzi

rotmistrzu
było tak, że jednych bili
innych drukowali
tak było
że jedni szli na śmierć
inni na piedestały
metafor

czerwone szmaty w majowych pochodach

i nawet kiedy się nawrócili
zapomnieli
bo naszym grzechem nie jest pijaństwo
naszych grzechem jest miłosierdzie
dla katów
i brak miłosierdzia
dla ofiar

spotkałem uśmiechniętą staruszkę
Herminę Braunsteiner
bardzo pomocna i kochająca psy
pogroziła mi palcem
"nie wolno nam o tym wspominać"
i rozmarzona odeszła w dal

jak ty
rotmistrzu
poszedłeś do piekła i uciekłeś z piekła
walczyłeś w piekle i wyjechałeś do Włoch
wróciłeś do piekła

zanim zagrają syreny
niech zamilkną ci
miłosierni
nic nie wiedzący

bo kto miał wiedzieć
ten był usuwany

spotkałem miłą staruszkę
Ilse Koch
jadła pomadki...

Syreny zagrają ,to jedyne, na co nas jeszcze stać.
Coś mi tam "nie zagrało"przy pierwszym czytaniu ,ale czytałem dalej i dalej i ...........jakby autor używał tych samych środków co zwykle ,ale nie po to ,by napisać wiersz ,ale po to by go opowiedzieć.
Naprawdę poczułem.
Mam w dupie ,że to banał ,bo .................................to piękny wiersz.
tyle
powroty wskazane
pozdr

Akurat bohater tego wiersza, Witold Pilecki, był i w obozie (gdzie sam "wpadł" chcąc organizować ruch oporu) i brał udział w powstaniu. Po wojnie dostaje wyrok śmierci w rejonowym sądzie w Warszawie. Po czym wykreślono go z historii (a w tym samym czasie nasi dzisiejsi idole rozpisywali peany na cześć Stalina, ot, sprawiedliwość dziejowa).
A co do historii, to bywało różnie. Po pierwszym podrygu "sądu" w Norymberdze (a jednocześnie trwał w Dachau proces zbrodniarzy z tego obozu, ale mało kto o tym wie, sądzono tylko 40 osób), naziści byli grupowo zwalniani i spokojnie wracali do domów, sowieci hulali w najlepsze, a po wielu, wielu latach po prostu okazuje się, że nie za bardzo wypada o tym wspominać (czytaj - nie uczyć się historii najnowszej). Sądzeni zeznawali jak jeden mąż, że żadnej zbrodni nie popełnili, że nikt nikogo nie zabijał (np. Ilse Koch zeznawała, że przez 6 lat nie wychodziła z domu!), że to Polacy byli antysemitami (a w Polsce, w odróżnieniu od np. Francji i Belgii nie było profaszystowskiej partii pomagającej Niemcom. Ciekawostką są walki angielsko-francuskie na morzach w 1940 r., gdy rząd Vichy zaczął współpracować z rządem Niemieckim).
Robert Faurisson napisał pracę naukową, że żadnych pieców krematoryjnych nie było, że to Polacy zbudowali ją po wojnie. Związek Przesiedleńczy (w 1970r.) ogłosił, że jedyną zbrodnią wojenną było wysiedlenie Niemców przez Polaków. Dalsze procesy ruszają sądy w sprawie Majdanka w Stanach (gdzie sądy potrzebują twardych dowodów, co jest karykaturą procesu). Działają organizacje pomagające byłym SS-manom (założone m. in. przez biskupa Alojza Hudala). Naziści ujawniają się: Kurt Lischke, Klaus Barbie, Erich Pietsch, i wielu, wielu innych... i nic się nie dzieje. Z sejfów giną zeznania, dowody, prokuratorzy wypadają z okien (Robert Morse), zbrodniarzy się ułaskawia i udowadnia, że ludobójstwa nie było, tylko zwykłe przestępstwa, już przedawnione (bo ludobójstwo nie ulego przedawnieniu.) Hermina żyła sobie spokojnie, ale wyczaił ją "na pewno nietolerancyjny dziennikarz i wpadła. Biedactwo, oczywiście... Świadkowie (byli więźniowie) wspominają, że na procesie oskarżeni mieli wygodne krzesełka, a świadkowie siedzieli na twardych ławach, ech... Szczegół, ale ciekawy. Dzisiaj dzieje się podobnie. Jak któs trafia na byłego ubeka, szczeka się na niego, wyklina, że tak nie wolno, bo to tacy mili panowie i panie (i takie wiersze czasem piszą, że posrać się można...) Można to ciągnąć, ale już czasu nie ma...

Michale , czytając ostatnie Twoje wiersze , uczę się historii od nowa , z wielkim zainteresowaniem , czytam co piszesz w post komentarzach!
Moja rodzina za nazwisko kończące się na ...wska została postawiona pod płotem do ,,,rozstrzelania , babcia tylko miała zgodzić się na zmianę jednej litery ,,,czego nie uczyniła,,,Niemcy zdumieni - o dziwo nie rozstrzelali jej i dzieci ,,,,
Dzisiaj rankiem w TV usłyszałam rozmowę , starego powstańca z redaktorem , - padło pytanie
-czy pan ma koszmary , lęki ,,
on- nie dobrze sypiam itd...
Mój wujek (ojca brat ), był w ruskich łagrach , uwierz krzyczał noc w noc do samej śmierci!Przeżył piekło!
I wiem ,,że dla reszty rodziny ,która jeszcze pozostała wspomnienia są wielką tragedią !

Z poważaniem!

Za wiersz dziękuje!

maria bard - a to też jest swoistą ciekawostką, bo reżimy - i ten i ten) wręcz wymagały, żeby poeci nie zajmowali się zbyt dociekliwie historią i polityką :)

oscari valtteri - o nie!

aluna - dlatego wg mnie trzeba o takich rzeczach przypominać, bo kto wie, czy coś takiego się nie powtórzy w Europie (bo gdzie indziej już się powtórzyło). Teraz młodzi ludzie mają tępy obraz Spielberga plus tępą telewizje i widzą, że bycie katem tak naprawdę popłaca.

Michale , dlatego dziękuje za wspomnienia , a raczej ich odnawianie , nie jestem historykiem , ale mój ojciec -nauczyciel (jeszcze żyjący opowiada takie historie ,że nikt by nie uwierzył, ba koszmarów nie ma takich !!!
Och , jak bym opisała koleje wojennej zawiei mojej rodziny(z obojga stron) -ojca , matki , to jak piszesz :

" dlatego wg mnie trzeba o takich rzeczach przypominać, bo kto wie, czy coś takiego się nie powtórzy w Europie (bo gdzie indziej już się powtórzyło). Teraz młodzi ludzie mają tępy obraz Spielberga plus tępą telewizje i widzą, że bycie katem tak naprawdę popłaca."

Kiedyś wstawiłam(leżakuje w prozie) , fragment "
Skrócona prawdziwa historia życia ", potem zrobiłam wiersz, do konkursu , ale tak na prawdę chciałam ,aby poczytano , co spotkało ludzi , co jest bólem do dziś!

Pozdrawiam!

Prawda dojrzewa. Trzeba jej pomóc słowem rozkwitać.

Ktoś powiedział, że historia to nie to, co zdarzyło się naprawdę, ale to, co ludzie pamiętają.

Nie wszyscy chcą pamiętać ("nie kocham rozmówek z przeszłością. Zwykle mam wrażenie nadprodukcji. I polityki. Ona zwykle się przyczepia i ssie. Pozdrawiam. E. Dnia: 2013-08-01 11:13:49 napisał(a): maria bard").

Domagają się cenzury ("rotmistrzu było tak, że jednych bili innych drukowali tak było że jedni szli na śmierć inni na piedestały metafor czerwone szmaty w majowych pochodach i nawet kiedy się nawrócili zapomnieli bo naszym grzechem nie jest pijaństwo naszych grzechem jest miłosierdzie dla katów i brak miłosierdzia dla ofiar". Tego "tłustego" z początku zdecydowanie bym się pozbył. Dnia: 2013-08-01 11:50:43 napisał(a): oscari valtteri").

Ale większość potrzebuje wiedzieć i pamiętać. Nie tylko o sobie.

Dobry wiersz o byłych.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No, parę chwil minęło i już się stało;-). jest moja opinia i natychmiast...staję się tą "historią" - nazistką, albo komunistką. Ciekawe.

Poeci, kiedy piszą o historii, to muszą być Poeci:-). Samozwańczy "wychowawcy narodu" czynią rozgardiasz i szkodzą. Tak nie było jeszcze nie tak dawno, ale ostatnimi laty czara się przelewa...Skutki mogą być złe.
To nieprawda, że młodzi ludzie mają tępy obraz rzeczywistości, historii bądź jej fragmentów. To prymitywne uogólnienie. Podobnie można powiedzieć, że piszący na tym forum są analfabetami nieznającymi zasad polskiej pisowni. Ale przecież to też uogólnienie;-)

aluna - też mam takie wrażenie

tuz - też mam takie wrażenie. No, chyba, że w salonach jakaś moda/trendy zapanuje, ale na to nie liczę...

maria bard - acha, to moja wina, że tak było... Ale jak ktoś się poczuwa...
A co do "samozwańczych wychowawców", to nie bardzo łapię sugestii, ale jak Poeci mogą jeszcze pisać o historii, to bardzo mnie to cieszy.
A co do tego tępego "obrazu rzeczywistości", to trzeba czytać ze zrozumieniem, bo nie napisałem, że młodzież jest tępa, co mi się tutaj implikuje, tylko, że są karmieni tępotą. Wystarczy zresztą pooglądać TVN.
A to, że na naszym forum są analfabeci, to wiem.

Panie Michale! Podobnie jak Aluna dziękuję Panu za ten wiersz. Nawet na "głośne" tematy słów nigdy nie za wiele (jeśli są mądre i dobrze złożone). A ten wiersz z pewnością taki jest. Sięgnąłem też do innych Pana wierszy. Może kiedyś będę się czuł na siłach pisać o rzeczach wielkich. Nam to jest potrzebne. Żeby w innym duchu wychowywali się młodsi. Zaniedbania są wielkie. Jest wiele istniejących pereł polskiej poezji patriotycznej zapomnianych (jakby celowo). Czy zna Pan wiersze-pieśni "Orlątko" zapomniane tak jak i autor albo "Pieśń o Pułkowniku Kuli Lisie" zapomnianą jak jej bohater. Co więcej dodać? Niech Pan nie przestaje? Jeśli mogę życzyć: Proszę nie popadać w styl mentorski jedynego sprawiedliwego co może Panu nie grozi; i nie popadać w zgorzknienie co czasem da się odczuć. Nie ze wszystkimi przemyśleniami się zgadzam. Naszym grzechem nie jest miłosierdzie. Potrafiliśmy wieszać zdrajców. To te dzisiejsze czasy. II wojna Niemcy i Rosjanie planowo wymordowali nasze elity żeby móc kierować motłochem. Formalnie odeszli. Ale zostały poruskie pseudoelity, a teraz ich potomni, którzy trzymają się ze wszystkimi tego konsekwencjami. Dla tych wszystkich co nie chcą zrozumieć ostatnia strofa " Do przyjaciół Moskali". Pozdrawiam MM