Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Bażant


Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie
szlachta
oto przed nami upieczone ciało
ptaka z woliery pola i znad strzelby
losu

obiad starodawny
bażant
w sosie własnym

za chwilę przedstawiciel
owego gatunku
poda spod przykrywki
smak swojego wnętrza

(z piór coś da się zrobić
chociaż lepsze pawie)

ciało nie za tłuste
mięso nie za miękkie
smak nie za łagodny
ale to unikat

wystarczy przessać ten lekki
egzotyzm
oblizać palce nikłego zdumienia

Panie i Panowie
szlachta
za chwilę skończymy

(ciało z chudych liter
przecież nie za tłuste)

to chyba powód do wstydku
Panie i Panowie
bo niby skąd ostre
i zawzięte kości
które wbija w krtanie
nam
to martwe ciało?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×
×
  • Dodaj nową pozycję...