Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

marzenia hodowane na kuchennym parapecie
wystawiane są na słońce blade w podszybiach ślepych
od blików z naprzeciw i wprost niecodziennym trudnościom
by zakwitać o zmierzchach uśpionych prowincjonalnie
w sklepiku za rogiem obfitości wiszę pod kreską

należność doślę przekazem bo konto znów w kąt przeszło
załamanie na tle nerwowym może się dogadam
wejdę w układ o pomocy wzajemnie bezsilnej
podpiszę pakt o nieagresji i za święty spokój
w wymianie barterowej oddam w dobre ręce życie

10.10.2009

Opublikowano

Każdy żyje na kreskę i nie chodzi mi o pieniądze. Co do ,,wrodzonego skurwysyństwa" nie znam się, ale raczej sądzę, że je się nabywa wraz z życiowym doświadczeniem. Wrodzone zło owszem to ludzka cecha.

Opublikowano

kretyna od geniusza i psychopatę od normalnego człowieka, czy egoistę od altruisty różni jedynie aktywność synaps w sieci neuronów - poza tym człowiekiem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce, jak zapodał Terencjusz a życiowe doświadczenie nas poucza, że niczego się nie nauczyliśmy i głupi umieramy.

Opublikowano

Sporo z psychopatów i socjopatów geniuszami było.
Jaka inteligentna rasa pali za sobą wszystkie mosty? Ludzie tak robią. Tysiąclecia wojen, mordów i innych ciągle się ciągną. Ludzie tyle kopniaków dostali i niczego się nie uczą.
Wielu kretynów tworzyło i tworzy narzędzia zagłady a z punktu widzenia testów są geniuszami. Wiedza i wysokie iq nie czynią z nikogo mędrca a mądrzy ludzie wcale geniuszami nie byli.
Mózg u każdego pracuje inaczej i nie istnieje normalność. Czym jest normalność?

Opublikowano

Nie miałem na myśli wojen, które zresztą zawsze dają przyspieszenie technologiczne. Gdyby teraz taka wojna wybuchła miliardy raczej by nie zostały tylko karaluchy.
Sporo geniuszy żyje a rządzą ludźmi debile.
Ci diagnostyczy oni normalni są? Psycholodzy, psychiatrzy, socjolodzy itp. Taki w tv wypowiada się, ocenia ba diagnozy stawia nie znając człowieka, później okazuje się że to pedofil. To dopiero normalność.