Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie z tej epoki, czyli nie z tej ziemi
więc ich nie chcemy. Co zrobić? Wyplewić
Odciąć cywilizacji boczną odrośl krzywą
by się już nigdy w życiu nie stawała żywą

Mamy narzędzia - mroczne dziedzictwo rewolty
nieledwie świętych kilku, męczenników hordy
ale co po tym, teraz tylko jedno cięcie
i już - po wyrzutach sumień, zbędnym zamęcie

Dalej - już mieć jedynie! Lecz znów się rozszczepi
w nas albo od nas gałąź, która lęk pokrzepi

Opublikowano

Opisałem mechanizm, jak sądzę, uniwersalny i przystający do każdej epoki.
Ale tak w uściśleniu chodziłoby oczywiście o tych co nie przystają, ale w kontekście współczesnego upadku naszej cywilizacji i tych ludzi, którzy przeciwstawiają się temu procesowi. W mentalności osoby mówiącej w tym wierszu ci ludzie są "krzywą odroślą cywilizacji", przeszkadzają w spokojnym niszczeniu wszystkiego dookoła jak leci, więc trzeba ich odciąć, wyplewić itd.

Opublikowano

Sądzę, ze wiersz zawiera treści uniwersalne. Ładnie napisany,
Podoba mi się. Pomyśleć: jeszcze niedawno palono na stosach czarownice. Niechlubne miejsce w Europie zajmuje Polska, u nas ostatni raz spalono na stosie (po prawomocnym wyroku) "czarownicę", matkę czworga dzieci na początku dziewiętnastego wieku.
Sami siebie uznajemy za ludzi tolerancyjnych.
Pozdrawiam
- baba

Opublikowano

Szkoda Kolosie ,ze napisałeś o tym co w przekazie !
Ja doszukałam się jeszcze innego przesłania , ale to już po ...ptakach !
Wiersz świetny warsztatowo i z przekazem!

Pozdrawiam!
Ja

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ciekawa interpretacja, choć skrajnie inna od interpretacji czy nawet zamierzenia autora...to pokazuje, że wiersz ten jest aż nazbyt chyba uniwersalny :)
Dziękuję i pozdrawiam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Stuknęliśmy się dzisiaj z przyjacielem ośmioma zero procent. Uczyniliśmy tak z toastem na zdrowie. A potem zaczęliśmy nieco rozrabiać. Gdyby napitek nie był zero procent, a dużo mocniejszy, to może by nas nieco zmogło, a zatem nie powstałby ten swego rodzaju bałagan, również, a może przede wszystkim, intelektualny. Taka to teoria na poczekaniu. Teoria dobra – jak każda inna – w świecie, który już na wszystko ma teorię, na niejedno po kilka ich nawet, jedna mądrzejsza od drugiej, druga głupsza od drugiej, aż kłócą się ze sobą i wzajemnie wykluczają. A co z praktyką? Cóż, praktyka zwyczajowo nieco niedomaga, no ale w końcu jest przecież tylko nieco niedocenianą lub ciut przecenianą praktyką.   Pod Olsztynem, 24.07.2025r.
    • @Waldemar_Talar_Talar mam nadzieję, Waldemar, że tak to brzmi.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję i pozdrawiam.
    • @Roma Podpowiem Ci:   Konduktorze łaskawy Byle mnie do Warszawy.
    • lekko jak piórko na wietrze  spotkać szczęście można  w przypadku w kobiecie  budować szklane domy  z betonu pewności szkicować  ferii  barw życie pozoru  a gdy po latach  grunt stracony  pieniądze uczucie dewaluują  a w Twoim spojrzeniu pustka  politowanie  zimne dłonie od deszczu pożądania  na kanapie noc zasypia za dnia nawet kot umarł  beznamiętnie w tym domu  fasada jest  za nią zimna Ty
    • @Roma ostatni wers jest celowo antypoetycki i  świadomie rezygnujesz z puenty jako formy  katharsis. Mnie to bardzo odpowiada. Widzę w tym głęboki sens. Ja bym nic już nie zmieniał. Ale nęci mnie taka myśl : dlaczego konkretnie tak byś chciała zmienić ? A tak w ogóle to takie poprawianie wiersza zawsze jest dla mnie trudne. Bo zmienić jeden wers to przydałoby się jeszcze coś poprawić. A jak to jeszcze coś, to tutaj dalej warto dodać kontrapunkt. I tak się zapętlam, że czasem wszystko kasuję. Roma. Dla mnie to fantastyczny wiersz. Taki jaki jest !
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...