marek_miros Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Kiedy dni tracą kontekst kierunki stają na głowie zjawiają się nie wiem skąd czarni panowie nie jest to stan depresji raczej uspokojenie dogłębnie materialni rzucają małe cienie choć świat to nie słonecznik życie nie jest zabawą wpatrują się niezmiennie łagodnie ciut tępawo czasem któryś podskoczy czasem pokręci głową lecz zawsze utrzymują postawę przepisową czy kiszki marsza grają czy zimno dupę ściska stoją wyprostowani czarne paniska stoicy nowożytni świata co nie chce się wyśnić już nie wiem czy to wrony czy moje myśli
Oxyvia Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Bardzo mi się podoba! Świetny wiersz, metafizyczny, symboliczny, wieloznaczny, ma nastrój, porusza wyobraźnię, bardzo do mnie przemawia. Ja mam raczej czarne ptaszyska, niektórzy miewają czarne chmurzyska, inni jakieś nieokreślone czarne cienie lub cierniska - ale chyba wszyscy mniej więcej to samo czujemy w tych "marach". Jeśli miałabym mieć uwagę, to może tylko taką, że warto by było wyrównać rytm. Ale niekoniecznie, bo wiersz i tak ma pewien rytm i melodię, nawet przy nierównych wersach.
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 co tu się rozpisywać, dobry wiersz :) pozdrawiam serdecznie i do poczytania :)
Anna_Para Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Marku, nierówno jest, jak licho, akcent przesuwa się - jak chce, ale: to lęk rodem z "Krzyku" Muncha ujęty z przymrużeniem oka, z humorem i dystansem, więc ogólnie - się podoba :) Para:)
Nata_Kruk Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Marku, dałabym na koniec.. czy moje czarne myśli.. bo przecież o nie chodzi, prawda.? W prosty sposób zasygnalizowałeś, że ci "czarni panowie" potrafią niekiedy rzucać, nie.. krótkie, lecz zbyt dłuuugie cienie. Tytuł, taki sobie, a treść.. chcesz, czy nie, wywołała uśmiech. Pozdrawiam.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 Trochę skomplikowany Twój wiersz tym razem. Tak pewnie dla odmiany. Czarni panowie... Czy to stróże Twoich myśli? a może wyrzuty sumienia? a może zasady stojące na straży? A może najzwyklej rzeczywiście czarne wrony, co to wszędzie się pałętają szczególnie widoczne na białym śniegu. Najbardziej podoba mi sie pierwsza i ostatnia zwrotka. Najmniej rozumiem kontekst tej....zanim los obiektywnie...Dlaczego los ma przylecieć? co zostanie w kropli nocy (niewyjaśnione, przynajmniej dla mnie) Pozdrawiam serdecznie Lila
Grażyna_Kudła Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Starsi panowie, czy czarni panowie, zawsze coś mają do powiedzenia, albo do zaśpiewania, bo ten wiersz, prawie możnaby zaśpiewać. Dla mnie tylko 5 strofek, reszta na siłę. Pozdrawiam :)
Roklin Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Bardzo dobry, rytmiczny wiersz, który zyskuje dzięki swej wieloznaczności. Buduje znakomity nastrój, zdystansowany, nienachalny - podoba się. Chociaż... usunąłbym szóstą strofkę, trochę doczepiona na siłę, odstaje od reszty. Zatrzymał. Pozdrawiam ciepło :)
marek_miros Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Witam i przepraszam za długą nieobecność. Oxyvio!! Właśnie słucham Radia Liryka także ze swoimi wierszami. To dla mnie święto. Dziękuję. Grzegorz Sylwku, Nato, Grażyno: Miło mi, że wpadliście do mnie. Anno Lubię troche poszarpać rytm. Można go wyrównać ale to nie wychodzi. Lilko, Roklinie: Dziekuję za uwagi. W jakiś sposób wyczuliście to jak ten wiersz powstawał. Z poczatku to rzeczywiście było tylko oglądanie wron (lubie je i uważam za "niesłusznie zaszeregowane") Ale chciałem im nadać trochę inny sens. Po zastanowieniu sie to chyba macie racje. Z tą szóstą zwrotką -przegrzane. Nie wycinam jej tu na forum ale jeśli kiedyś użyję tego wiersza to myślę, że bez niej Dziekuję i pozdrawiam wszystkich MM
Rekomendowane odpowiedzi