Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Promienista- Betlejemska
na nieboskłon gwiazda wschodzi
moc cudowna, moc nieziemska,
dziecię się w Betlejem rodzi.

Weseli się z nami świat
z niebios jest nawet przesłanie,
młody spieszy a z nim dziad,
dzieciątku na powitanie.

Przystrojona już choinka
jak tradycja nakazuje,
już zebrała się rodzinka
i dzieciątku kolęduje.

Na pasterkę po wieczerzy
idziemy by się pokłonić,
dzieciątku co w żłobie leży
On nas grzesznych będzie bronić.

Kołysani z tą kolędą
otuleni świąt urokiem,
niech wesołe one będą
dni pogodnych z Nowym Rokiem.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Leszczym no tak, bo paradoks to w sumie logiczne uzasadnienie sprzeczności :)  
    • Dziś po prostu myślę o kimś innym jak jaskiniowiec Platona uprawiam a kiedyś   kiedyś gwiazdy tańczyły i my byliśmy gwiazdami lśniły oczy grochy z tych oczu gdzie mógłbym utonąć i nie było dna nie było   dziś po prostu myślę o kimś innym chmury niosą cudze ślady bruzd  
    • uderzył grom  świat się zawalił   pozostały zgliszcza   jak wyobrazić mam sobie tę chwilę  gdy twoje serce już dla mnie nie bije  mam iść do pracy może zostać w domu lub się powiesić w kącie po kryjomu   Boga przeklinać przeciwności losu wrogowi pięścią wygrażać w ten sposób  już nigdy w życiu nie będę gromadził  zwierząt i ludzi by potem ich zdradzić   czy żyć bez ciebie nauczę się kiedyś a może zmysły postradam a wtedy  już obojętne mi będzie co było  życie ulotną nad wyraz jest chwilą    nadzieja ponoć umiera ostatnia  jeszcze się tli gdzieś nikły promyk światła jeszcze są ludzie którzy wierzą święcie  że na tym świecie kiedyś lepiej będzie   ja do tych ludzi nie należę zgoła choćbyście mi dali dwa skrzydła anioła to nic to nie zmieni - ciemność dookoła    
    • przy wzniosłych ambicjach w opisach natury prymitywne instynkty potrafią brać górę
    • * cholera cholera jaka dziwna nieprzyjemna atmosfera jeden krzyczy-idźmy stąd  na to drugi-nie to błąd    cholera cholera    już dopadła nas ta straszna epidemia  mało kto jest zaszczepiony  wypiękniały cudze żony  nasze zbrzydły i przytyły złe matrony   *   mdlejemy omdlewamy  za karę  i bez kary   gdy serce mocno wali   raz dziennie  kilka razy  byle wyjść z twarzą  bo bez twarzy   wyjść jakoś nie wypada  żenada - maskarada   *   ja nie mam sił  ty nie masz sił nie mamy sił oboje   bezsilność ta  w obłęd nas pcha staczamy się we dwoje   co będzie gdy gdy pierzchną sny o przyszłość aż się lękam   czy będzie tak jak wróży Mag czy jak cyganka Werka     
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...