Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

noeza albo okruszki z weselnego stołu

Rekomendowane odpowiedzi

Adam S
w wieku dwudziestu dwóch lat
na dwa tygodnie przed ślubem
spotkał śmierć

wdał się w romans
z miłością absolutną
ostateczną
i bez odwołania

czy zdążył zrozumieć
że śmierć to poważna dziewczyna
bez poczucia humoru

kiedy złapie za szyję
to do ostatniego tchu
kiedy całuje to bez żartów
każdy fragment kochanka
zamienia w pramaterię
bo jak twierdzi
tym paliwem żywi się
wirujący kosmos

no dobrze zapytacie
a co z duszą

okazuje się
że śmierć i dusza ignorują się wzajemnie
śmierć zajęta ciałem
duszę traktuje niczym gapowicza
nad katastrofą

toteż dusza jak gdyby nigdy nic
odchodzi
ale po dwóch tygodniach
zjawiła się na weselu Adama S
by porozmawiać z narzeczoną

kiedy wyszła
wszystkie kwiaty w doniczkach
zmieniły się w nieśmiertelniki
a cień narzeczonej
uwolnił się od osoby

odtąd widywano go
najczęściej na poczcie
wysyłał listy na adres
którego do dziś
szukają

andrzej barycz;
(?!?)...ballada jest to gatunek epicko-liryczny, funkcjonujący w kulturze najpierw jako pieśń z fabułą, zwykle dramatyczną;
noeza natomiast należy do całkiem innego porządku pojęć i nie jest w żadnym razie terminem literackim lecz stricte filozoficznym...to po prostu forma sądu (oceny) asertorycznego stwierdzającego istnienie czegoś a przeciwstawiona samej treści sądu (określanego jako noemat); traktuje o tym szerzej fenomenologia Husserla -

pozdrawiam;
J.S

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

cenisz mnie sojan swoją miarą - co często jest przez ciebie mocno eksponowane

- co do "świadectw"
cóż, takoż same - wiarą w gusła - sobie wystawia autor powyższego
samo zaprzęgnięcie tematu złym nie jest - jednak wstawienie w wydumaną krotochwilę, która koło liryki nawet nie leżała, to już inna "oczywista (w przypadku autora) oczywistość"..................przywykłem do wypoconych tekstów, gdzie bywa, że "innym" się spodobają tylko z faktu samego "podpisu" pod tekstem...

współczuję szczerze;
porównownywanie się dowodzi głęboko zakodowanych kompleksów;
proszę popisywać się na dowód, że komentujący zna lepiej wymogi sztuki poetyckiej swoją własną tfurczością -
będziemy podziwiać....

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Toś mnie pan uświadomił, dzięki wielkie ;)
Tekst ma estetyczne i myślowe "wymiary" ballady, bombiastyczne przypisywanie go do "innego porządku pojęć", ma charakter jedynie życzeniowy i roszczeniowy. Pieczątka z noezą w tytule, to tylko dowartościowujący, biurokratyczny zabieg, bez przełożenia na słowo.
Oczywiście, może pan efektownym erudycyjnym hołubcem udowadniać, że niedowidzę, ale to jednak bardziej zadanie dla czytelników, niż autora.

o ile się orientuję, osobowość mnoga nie jest stanem naturalnym

--------------------------------------------------------------------------------
Dnia: 2012-11-26 07:14:10 napisał(a): Mithotyn

Pojęcie "normalności" jest zasadniczo niejednoznaczne: oscyluje między pojęciem statystycznym oznaczającym "usposobienie przeciętności" i normatywnym "uosobieniem ideału"; w medycynie np. człowiek "normalny" to osobnik pod każdym względem zdrowy, lecz taki człowiek nie istnieje w idealnej postaci, toteż "normalnie" wszyscy ludzie napotykają w ciągu życia biologiczne trudności adaptacyjne. Jak widzę pan też, nawet w tej małej społeczności orgowej. Wystarczy czytać pańskie komentarze.
Zgadzam się zatem z szanownym interlokutorem że do normalności mi daleko ale uważam to akurat za komplement.
Szkoda tylko że Pan nie zauważa społeczności portalowej czytającej nasze (moje i Pana dussery zwane wierszami) utwory i zawsze wolno mi się utożsamić z tą społecznością - a wtedy nie da się zaprezentować inaczej niż w liczbie mnogiej. Pan po prostu rżniesz tu głupa...(cyt. za Janem Korwinem-Mikke)!

andrzej barycz;
nastapiło ewidentne nieporozumienie a więc i pańska irytacja nazbyt pochopna...
wyszliśmy od terminologii - zuważyłem jedynie błąd logiczny i wyłuszczyłem problem bez chęci dezawuowania kogokolwiek, tym bardziej, że pańska sugestia przywołująca tutaj balladę jako pewną postać (formę) wypowiedzi uznaję za rzeczową i sensowną;
jak można powiedzieć za panem: to bardziej ballada...tak już nie można powiedzieć: niż noeza;
wiersz może mieć formę ballady natomiast nie może mieć formy noezy bo to pojęcie nie odnosi się w żaden sposób do formy literackiej i wyjaśniłem dlaczego...to pewne założenie filozoficzne, należy do formy sądu (światopoglądu);

pozdrawiam
J.S