Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na zielonej Ukrainie
Kozak na palu w bólu sie wije
Chryste, spasi mene!

Wypatroszeni panowie szlachcice
Zdobią wsie, drogi, ulice
Bujać to my panowie szlachta!

Czerń zdobi gałęzie drzewa
Kruki wyjadają chłopom trzewia
Gospodi, pomiłuj!

Płoną cerkwie i monastery
Popi giną w obronie swjatej ruskiej wiery
W imja otcja i syna i swjatogo ducha, amin

Na zielonej Ukrainie
Krew po stepach płynie

Opublikowano

A pan wie, że popi wczasie II wojny sami, osobiście urządzali rzezie? Za jednego złapanego Żyda Niemcy dawali litr wódki. Wg ówczesnych Ukraińców Chrystus był tylko Litwiński. Pierwsza udokumentowana rzeź Polaków to 13 listopada 1942 roku, wieś Oborki. UPA nigdy nie walczyło z Niemcami, były wierne Hitlerowi. UPA oczywiście była podzielona, ale cel miała jeden - wyrżnąć Lachów, Żydów, oraz Sowietów i dzielnie go realizowała mordując głównie ludność cywilną. Po wojnie oprawcy się poukrywali, uniknęli kary i zafałszowali troszeczkę historię (np. Stepan Horak, Philip Friedman, Howard Kaplan i in). Tyle o Ukrainie.

Opublikowano

Mariusz Sukmanowski: przyznam się bez bicia że Sienkiewicza nigdy nie czytałem, jakoś mnie on... odrzuca.

M. Krzywak: Wiem, no i ? Czy ja wybielam którąś ze stron, jednocześnie oczerniając drugą? Kompletnie nie.
To fajnie że ma pan wiedze na ten temat, ale również nie powiedział pan nic czego bym wcześniej nie wiedział.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Sumienie Świata, Lustrator Nigdy Nie Śpiący...
;)

Za to Strażnik Wolności i Tolerancji zawsze na posterunku! Byle wam karabinów do rąk nie dali, bo będzie rozpierducha.

E H - a pan przedstawił opis Ukrainy, który uważam za niepełny, zatem go dopełniłem. Nie widzę tej prawdy bijącej z tekstu.