Agata_Rak Opublikowano 14 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 wiosną czaruje lepkimi ciemnobrązowymi pąkami i białym niczym mleko kwieciem zebranym we wdzięczne kwiatostany wabiące owady latem przyciąga głębokim cieniem pod rozłożystą koroną i gąszczem żywozielonych liści dającym schronienie rozśpiewanym ptakom jesienią zachwyca kolczastymi jak jeżowce kuleczkami uwalniającymi ochoczo gładkie owoce i brązowożółtymi liśćmi szeleszczącymi cichutko pod naporem wiatru zimą intryguje lśniącą bielą szadzi na delikatnej koronce gałęzi i potężnym pniem odzianym w spękaną korę
Oxyvia Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 Ładny opis. Szkoda, że kasztanowce są atakowane przez robale i umierają. Podobno nawet są skazane na wyginięcie... To straszne.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 Mam cztery kasztanowce. Z roku na rok coraz mniej błyszczących kasztanów w trawie pod nimi. Nieszczęsny szrotówek przetrzebia jak może. Dobrze, że napisałaś wiersz o tych pięknych drzewach, bo niedługo ich nie będzie. Pozdrawiam Lilka
Agata_Rak Opublikowano 14 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2012 szkoda ich bo są piękne...
Grażyna_Kudła Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2012 Cztery pory roku kasztanowca, ot i cały cykl, który owy kasztanowiec, ma szczęście powtarzać, powtarzac, powtarzać... My nie mamy, ale zobaczyłam w wierszu analogię. Co mi przeszkadza, to wspieranie się strofek na imiesłowach, ale ja też tak często mam. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi