Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

W Uniwersytecie M.

Rekomendowane odpowiedzi

Noże schowane, palce wystawione
Stopę mi stanowi herbu linoryt w drzewie
Trudne tak wiem,
Prosto powiem Ci to zatem,
Nie jestem kutasem
Nie jestem fallusem,
Jestem człowiek, co obce to się dowiem
Przetworzę Ci opowiem,
Nie Zgodzisz się dam spokój se
Pójdę w Swoją stronę,
Zamknę mordę,
Ale wolność dorwę,
Jestem Bóg,
On to ja
My to On
ja to Wy
My to Krąg
Praca Sukces Duma,
Dotarło, Ziom Kuma
Jak Skuma to Zaduma
Rura rozżarzona, iska odpalona
W głowie Dżuma,
Wchłonięta wschodu Kurkuma
Z mózgu Buble Guma
Jestem ten co juma
wszystkie zamknięte słowa
Ta mądra ze mnie głowa.

Kompletnie mi się nie podoba, brzmi jak tekst początkującego "rapera", który pragnie się przed kimś popisać. A poniższy fragment mnie zupełnie zniechęcił:

Nie jestem kutasem
Nie jestem fallusem,
Jestem człowiek, co obce to się dowiem
Przetworzę Ci opowiem

Chciałbyś, żeby ktoś się tak do Ciebie zwracał?

Zwracają się tak do mnie ludzie, takie mam doświadczenie życiowe, tak wygląda niestety kultura języka w Polsce, wiersz ten miał na to zwrócić uwagę. Mi też się te słowa nie podobają, ale one są podsumowaniem słów płynących z ogółu społeczeństwa i marazmu jaki zapanował w rozwoju różnorodności językowej.

Lubię odnosić się do komentarzy, jednak ręce leżąc mi opadają, to co mi poleciłeś jest u mnie na warsztacie. Od jednozgłoskowców, po trzynasto- i piętnasto-, z średniówką, bez, z kursywą i z tamtym. Przygodę chciałem jednak zacząć od poezji czystej, co pokrywa się, tak przy okazji, z "Dekalogiem Dobrego Wiersza", jednak jak zawsze nawet w poezji ktoś próbuje mnie nakierować na inne tory. To w trenie mam się odnaleźć, w psalmie, czy w epopei, na wszywce, w wlepce. Odnieś się do przekazu w wierszu bo, nie lubię używać przybliżeń, ale tutaj procentów liczyć mi się nie chce, większość się zajmuje budową wiersza, niż tym dlaczego on został zbudowany, co jest fundamentem od zarania dzieju ewolucji intelektualnej.

Ciekawa analiza, a jakże do mnie trafia szczególnie po słowach: "nie do końca". Aż tak lubisz wypowiadać swoje opinie i pewność ich Cię rozpiera od wewnątrz, że nie wzbudza to w Tobie chociaż chwili skupienia? Retoryczne to było bo ze zrozumieniem widzę to tylko do słownie do ciebie. Z tego co wyczytałem z Twojej twórczość nie lubisz jadu, ale wolisz widzę formy bardziej "zazasaidyzowane", więc sobie tam pisz w głowie zwrotka po zwrotce według bardzo dawno skrystalizowanych reguł, bo przecież w poezji zasad TRZEBA się trzymać. Och ironio!