efemeryda2 Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 siedzę nad kartką jesienną godziną chcę pisać wersy co pięknem zasłyną otwieram myśli szukam do nich klucza lecz co napiszę do kosza wyrzucam kładę więc pióro gaszę myśli burzę wychodzę z domu w jesień się zanurzę pod deszcze liści podstawię swą głowę może nań spadną jakieś, laurowe nad kępą wrzosów zadumam się chwilę astry dzielżany dalie mnie zachwycą spłoszę spóźnione pszczoły i motyle nisko się skłonię bladym zimowitom siądę na ławce wśród złota zieleni chmurne na niebie rozsunę firany zbiorę na twarzy ostatek promieni przeniosę pamięcią w dni rozpłakane na pola zajrzę puste już płachtami i z babim latem stanę do kadryla omotam nogi srebrnymi nitkami ostatnie świerszcze wystraszę z badyli * kiedy natchnienie i muzy zawodzą w pamięć wpisuję przykazanie pierwsze przyrzekam naturze naprzeciw wychodzić ona jest cała najpiękniejszym wierszem
Nata_Kruk Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Co rok o tej porze, pojawiają się jesienne motywy, ale miłe to jest. Tutaj, trudy pisania, stopniowe odkrywanie uroków natury, które.. koniec końców, stały się przyjemnym, jesiennym wierszem. Fajne to przyrzekanie... :) Strony technicznej nie ruszam. Pozdrawiam.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Mnie się ten wiersz równiez podoba. Jest miły i ciepły w odbiorze. Swoja drogą o jesieni pisze się najwięcej wierszy jako o porze roku. Czy to nie dziwne? Pozdrawiam Lilka
maria_bard Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 Są błędy interpunkcyjne. Także - rytm ma zwichnięcia(np. czwarta strofa). Jeśli mamy przecinki to i...? Jeśli mamy wielkie litery to konsekwentnie. Elegancja formy dodaje blasku poezji....:-) Nie zostałam uwiedziona tym tekstem. Pozdrawiam. E.
efemeryda2 Opublikowano 28 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ależ Nato ruszaj! będę wdzięczny, zresztą i tak jestem. Myślę, że ciepły i pogodny wiersz o tej porze jest jakby antidotum na ewentualne na jej dolegliwości Pozdrawiam!
efemeryda2 Opublikowano 28 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięukję za podobasia i odpozdrawiam
efemeryda2 Opublikowano 28 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Co umiałem - poprawiłem. Jestem tu po to by się uczyć. Jeśli cię uwiodę swoim tekstem, znak, że czas opuścić to miejsce. Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.
NOWA Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2012 Ciekawe ujęcie tematu, niby o trudach tworzenia, ale i o pięknej jesieni. Puenta też urocza i pasująca do wiersza. Pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi