Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

widok na chodnik

Rekomendowane odpowiedzi

przestać siebie oszukiwać w braku odwagi... potrzebny tylko jeden skok przez "okno na świat". słowa przestaną "niegrzecznie" szukać wolności. lepiej nie cofać ich znów, gdzie wszystko lepsze - bo nadal na łańcuchu. miska pełna... a Ty patrzysz w okno. więc jak? czy chcieć to móc?

bardzo enigmatyczny wiersz. pełen niedomówień - podzielam zdanie poprzedników.
ale ma to "coś". nie pozwala przejść obojętnie.

pozdrawiam Autora,
in-h.

Dwie ostatnie strofy dobre, chociaż średnio odpowiada mi ich interpunkcja oraz zwrot "przecież Ty nie umiesz skakać...", niby ujmujący, a jednak nielogiczny - skakać chce się z okna dlatego, że nie będzie szansy na ratunek, że nie potrafimy wykonać dobrze takiego skoku :)

Strofa numer jeden nie jest zła, lecz cofanie słów do miski (co w ogóle zresztą znaczy? - rozumiem, że poezja etc., ale jednak...) niezbyt pasuje mi do dalszej rady oszukiwania się dalej.

Nie podoba mi się jeszcze tytuł, mający wprawdzie związek z treścią, ale jednocześnie nie do końca pasujący, widoku na chodnik w wierszu jak na lekarstwo.

Ogólnie utwór przyjemny, może nie majstersztyk-arcydzieło, ale zdecydowanie można powiedzieć, że ma jakiś przekaz i cel. Co już jest ważne :)

--
Pozdrawiam
Michał Małysa
http://www.mojwierszownik.pl