Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Egzamin

Rekomendowane odpowiedzi

W mroku ciemnych korytarzy
słychać kroki i pomruki
czarne fakty chcę skojarzyć
proszę Boże daj się skupić

inni niczym zombie chodzą
o notatki słychać skowyt
kawa daje mi moc nową
chyba jestem już gotowy

w końcu otwierają bramę
wszyscy idą jak na ścięcie
szloch i jęki niesłychane
test za chwilę się odbędzie

i krew z długopisu tryśnie
pot na czoło znów wystąpi
a ja rzucając się we śnie
krzyknę koniec! Nie ma zombie!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zabawne.Rytmiczne.Z pewnością autentyczne.:)
W trzeciej strofie można by użyć synonimu i zastąpić "egzamin" ,który jest już w tytule np: test za chwilę się odbędzie.Co do czwartej zwrotki, wers trzeci: trzeba dodać:jak - jak we śnie-ponieważ egzamin jest na "żywo" albo zmodyfikować lekko np: podświadomy niczym we śnie - żeby uniknąć kolejnego "się".
"krzyknę koniec" itd.Tyle.pozdr

Zabawne.Rytmiczne.Z pewnością autentyczne.:)
W trzeciej strofie można by użyć synonimu i zastąpić "egzamin" ,który jest już w tytule np: test za chwilę się odbędzie.Co do czwartej zwrotki, wers trzeci: trzeba dodać:jak - jak we śnie-ponieważ egzamin jest na "żywo" albo zmodyfikować lekko np: podświadomy niczym we śnie - żeby uniknąć kolejnego "się".
"krzyknę koniec" itd.Tyle.pozdr

Dzięki biorę "test za chwilę się odbędzie. Co do snu to to wszystko mogło być dla peela sennym koszmarem.

Dzięki za komentarz. Proszę powiedz dlaczego trzeci wers ostatniej zwrotki jest słaby? Anna Para też go chciała zmieniać. Czy chodzi o rym we śnie? Jestem ciekawy bo chciałbym lepiej pisać i taka uwaga dlaczego coś jest słabsze mogłaby mi w tym pomóc.

Ten jeden wers, w przeciwieństwie do pozostałych, zdaje mi się być... nadnaturalny, podczas gdy inne opisują rzeczywistość i uczucia peela. Nie łączy się zbytnio z innymi (mam nadzieję, że rozumiesz), które dość dosłownie opisują stan rzeczy. Jaki sen, skoro to dzieje się naprawdę? Noi rym faktycznie nietrafiony (słaby).

Nie chcę za dużo pisać, żeby nie namotać, bo wiersz naprawdę mi się podoba. Te dwa wersy nie zmieniają mego zdania.

Pozdrawiam :)

bywały takie egzaminy, które mogą śnić się po nocach :)
a propos, snów. dzisiaj śnił mi się tak realistyczny sen, że w końcu, gdy się zorientowałem, że śnię, zacząłem się szczypać żeby się przekonać czy się nie mylę :). coś takiego zdarzyło mi się pierwszy raz w życiu. naprawdę, szczypanie we śnie nie boli :)))
egzaminy mi się nie śnią, ale śni mi się czasami, że wracam do szkoły średniej i... w pewnym momencie przestaję sobie radzić :). zdarzają też mi się się senne powroty do wojska. zastanawiam się wtedy, jak musiały skaleczyć psychikę ludzi uwięzienia w obozach lub inne przeżycia wojenne, jeśli moje, stosunkowo łagodne wspomnienia potrafią powracać w sennych marach. podobno są przypadki, że takie traumatyczne doznania przenoszą się na ich dzieci, a nawet wnuki i wracają właśnie we snach. myślę, że ludzka psychika to ciągle rów mariański naszej wiedzy.
pozdrawiam i do poczytania :)