adolf Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 W konfesjonale chłodnej nocy łąka spowiada się ze swoich kwiatów. Daj jej rozgrzeszenie księżycowa bieli Wybacz ubarwianie, wonne kłamstwa. W łodygach pochylonych z mrozu klęczy W brązowych palcach paciorki ziaren przesuwa Za sto zdrowasiek znowu będzie sobą ach, mitomanka kamiennego świata. W ciągłym afekcie barw; rozdarta jest między czarną ciszą nocy, białą ciszą śmierci. a swoją mową ciała powabnie, swobodnie podszywa się pod to, co w Tobie najlżejsze Rozkochuje powoli, aż uwierzysz - nagle To wszystko znika. wpadasz w sidła toksycznej pułapki W brązowy dół wielkości ciebie. by poznać prawdę: Wilgoć, chłód, robaki
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Tyle przejmujący co i piękny wiersz, puenta zaskakująca, dla mnie aż za dosadna, w swoim zamiarze tak pewnie ma działać na zasadzie kontrastu. Czy wszystkie znaki interpunkcyjne są na swoim miejscu (po kropce z małej litery, nie ma znaku a 'po' - z dużej, gdzieś są przecinki, a dalej brak przecinków)?? Możliwe, że tak ma być, tylko ja jestem 'do tyłu'? Przemyślany, dobrze napisany, mimo to! Serdeczności - baba
A.StronoMka Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Dobrze się czyta, a na koniec puenta fajnie zaskakuje, więc musi to być dobry wiersz. Pozostaje tylko pytanie, kto tak naprawdę zasłużył tu na miano mitomana;) Pozdrawiam
maria_bard Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 "Za sto zdrowasiek znowu będzie sobą ach, mitomanka kamiennego świata." - tu usunęłabym "ach". Poza tym, dwie pierwsze strofy podobają "mi się" ;) W następnych wersach tekst "rozprzęgł się". A szkoda, bo jest jakaś wibrująca membrana, której mi szkoda. Formalność zwykła - w ostatniej strofie po kropce nagle wers zaczyna się małą literką. Dlaczego? :-) Wilgoć po dwukropku - z wielkiej literki? Trzecią strofę skróciłabym, "wyeleganciła" i byłby świetny, pełen fantazji wiersz. :-). Pozdrawiam. E.
Roklin Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Dobry, przejmujący wiersz.... Pozdrawiam, szerzej wypowiem się, jak wrócę... :)
Nata_Kruk Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Bardzo dobrze zaczęty wiersz, świetny pomysł z tą spowiedzią łąki.. by dojść do sideł toksycznej pułapki.. a wszystko splata się z tytułem. Jak dobrze, że zaszłam tutaj. Trzecią rzeczywiście można delikatnie skrócić... to sugestia. Fajnie to napisałeś... :) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi