shini_ Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 Po prostu bądź przy mnie, Trwaj, gdy słońce zgaśnie, Gdy wszystko minie. A ja zapamiętam Te przy blasku księżyca chwile, Wonną łąkę, wrzosy i motyle, Mgłę utkaną z myśli Ulotnych, subtelnych, delikatnych, Czystych. Proszę, stwórz mi świat, który wyśni Moje serce niespokojne. Obiecuję, nie będzie to trudne. Pragnę Ciebie, trochę szczęścia, Gwiazd na niebie, Kromki chleba, walizki na drogę, Chcę jeszcze chatkę małą i starą komodę. I będę wielbić świat cały, Cząsteczkę, pierwiastek, atom każdy. Będę stałym mieszkańcem, bywalcem Krainy niezwykłej, pięknej, własnej. Lecz świat rozsypie się. Już umiera Jak gwiazdy z mego nieba, Piękne, świetliste Potem karły białe Wyblakłe i zimne. I tylko drobny szczegół, Różnica niewielka taka, Wyśniona bańka pryska w mig, Gwiazda umiera lata.
marek_miros Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 Nie jestem fachowcem więc nie mogę ocenić wiersza pod względem ewentualnych błędów. Mi też stale je zarzucają. Ala Twój wiersz podoba mi się bardzo bardzo bardzo. Choć jako raczejoptymista zakończyłbym na drugiej części :))) Pozdrawiam
Roklin Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Ładny, klimatyczny wiersz. Wzbudza w czytelniku uczucie nostalgii, takiego smutku z optymistycznym akcentem. Te wrzosy, motyle, gwiazdy tworzą taki ciepły, romantyczny nastrój w wierszu. Bardzo pozytywne dziełko, plusuję. Trzecią strofkę w ogóle bym wywalił, bo jest zbędna. Słonecznie pozdrawiam :) R. / T.
shini_ Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Dziękuję bardzo za miłe słowa. Cóż, trzecia zwrotka musi zostać, bo taką właśnie historię chciałam przekazać :)
Rekomendowane odpowiedzi