Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

"Przebieranka" Bogdana Zdanowicza w "Latarni Morskiej"

Rekomendowane odpowiedzi

W "Latarni Morskiej" pojawiła się recenzja tomiku poetyckiego Bogdana Zdanowicza pt. "Przebieranka".
Zapraszam Wszystkich i serdecznie gratuluję, Bogdanie, świetnego wydania wierszy. pozdrawiam.

a oto link do recenzji:

www.latarnia-morska.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=897%3Aqprzebierankaq-bogdana-zdanowicza&catid=43%3Aiformacje-komunikaty&Itemid=66&lang=pl

Ciągle się cieszę tym niezwykle przytulnym prezentem. Bezet napisał i wydał zbiór przebieranka, jak sam mówi: dla przyjaciół, więc mam, a to coś znaczy:)

Latarnia morska pięknie zbiera moje osobiste refleksje o przebierance.
Zwraca uwagę na dojrzałość poetyki Zdanowicza, jego poetycki talent, klasyczny umiar w użytkowaniu słowa, celność metafor i piękny dystans wobec poruszanych tematów.
Autorka recenzji (Wanda Skalska) dokonuje ogólniejszej oceny dorobku poetyckiego i działalności kulturalnej, społecznej poety, za co jestem jej wdzięczna, ponieważ mogę bliżej przyjrzeć się sylwetce tajemniczego Dawniejka, jak lubię Go nazywać w korespondencji pod wierszami.
Wanda Skalska wybrała na zakończenie recenzji wiersz ***(kiedy się martwisz), ja mam w tym zbiorze inne, równie piękne, bo wszystkie są, a dwa - szczególnie ulubione. To wiersze otwierające zbiór. poza spojrzeniem i banał o duszy kobiecej z rozbieranki. Z 12 tez o miłości wybieram dla siebie

jeżeli miłości nie ma
to kim jesteśmy

Odsyłam Państwa do recenzji, którą wskazuje link w poście Tary.

Bogdanowi Zdanowiczowi gratuluję zbioru i wydawnictwa,
wdzięczna