Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sabino..
Ja osobiście w losy, wróżby, sny prorocze itd itp nie wierzę.
Wierzę natomiast nie tylko w Boga, ale także i konsekwentnie Bogu Jedynemu i Prawdziwemu który nie może kłamać, a to: "na podstawie nadziei życia wiecznego, obiecanego przed dawnymi czasy przez Boga, który nie może kłamać, a który w czasach uznanych przez siebie za stosowne ujawnił swoje słowo - Tytusa 1, 2; 3. Kieruję się tym, co on objawił w swoim Słowie, wiem jak żyć teraz i po czas niezmierzony... Ale to oczywiście wyłącznie moja sprawa. Twoje (moje analogicznie) życie jest w twoich rękach! Upewniają co do tego słowa: "Oto ja dzisiaj kładę przed tobą życie i dobro oraz śmierć i zło. [Jeśli będziesz słuchał przykazań Jehowy, twego Boga], które ci dzisiaj nakazuję, byś miłował Jehowę, twego Boga, chodził jego drogami oraz zachowywał jego przykazania i ustawy oraz jego sądownicze rozstrzygnięcia, to na pewno pozostaniesz przy życiu" - 5 Mojżeszowa 30, 15; 16. Jehowa - Bóg Jedyny i Prawdziwy od tamtej pory nie stał się lepszy ani gorszy, gdyż.. "Każdy dobry dar i każdy doskonały podarunek pochodzi z góry, bo zstępuje od Ojca świateł niebiańskich, a u niego nie ma zmienności obracania się cienia" - Jakuba 1, 17.

Właśnie dlatego tak, a nie inaczej, rzekł Zbawiciel, nie tylko pod adresem Nikodema: "Jeżeli wam mówiłem o sprawach ziemskich, a nie wierzycie, to jakże uwierzycie, jeśli będę wam mówił o sprawach niebiańskich? Ponadto nikt nie wstąpił do nieba oprócz tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego. I jak Mojżesz uniósł w górę węża na pustkowiu, tak musi być uniesiony w górę Syn Człowieczy, aby każdy, kto w niego wierzy, miał życie wieczne. "Albowiem Bóg tak bardzo umiłował świat, że dał swego jednorodzonego Syna, aby nikt, kto w niego wierzy, nie został zgładzony, lecz miał życie wieczne. Bo Bóg posłał swego Syna na świat nie po to, żeby osądził świat, ale żeby świat został przez niego wybawiony. Kto w niego wierzy, nie ma być osądzony. Kto nie wierzy, już został osądzony, ponieważ nie uwierzył w imię jednorodzonego Syna Bożego. A to jest podstawa sądu, że światło przyszło na świat, ale ludzie bardziej umiłowali ciemność niż światło, bo ich uczynki były niegodziwe. Kto bowiem dopuszcza się tego, co podłe, ten nienawidzi światła i nie przychodzi do światła, żeby jego uczynki nie zostały zganione. Kto zaś czyni to, co prawdziwe, ten przychodzi do światła, żeby jego uczynki zostały ujawnione jako dokonane w zgodzie z Bogiem"" - Ew. wg Jana 3, 12-21.

Myślę, że tym bardziej rozumiesz czemu tak, a nie inaczej wyrażam się w moich utworach... :)

Życzę ci życia wiecznie szczęśliwego, które jak czytasz ze zrozumieniem stoi m.in. przed tobą :)