Dawid Komórek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 SUDAN PTAK Jestem On a w głębi kłębie, na rozkroku przetłuszczonych wygibasów stoi Matki postać wielka, krągła , zwarta lecz rozmiękła pieprzożujca, zgrabna wdowa, dziatki, krowy córka, syn, przybrał łańcuch żółty Rzym na krańcu Świata! Oddaj ! Bata! Mucha lata, beznadziei mała plamka na kołnierzu ? Tak żołnierzu! Ach toporem ! Marsz z naporem ! Siąpi deszcz. Z drewna nogi skacze kleszcz, kłapie gębą srogi wieszcz skóra ciemna, to się złowi, Sudan w północ Wasz w południe, bawełniany bezryb nudnie szasta wodą na okręcie drwiny żył na oko w skręcie zadumanych w prawo w lewo, w poprzek kręgów gromkie Ego. Jestem On a w kłębie głębie kropel z ciał w zaciętym zrębie cichy oddech głuchy staw umarł w nim prastary paw.
Pomyłek_Stokrotny Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Nic nie zrozumiałem, ale coś w tym wierszu jest. Trzeba go rozumieć? Czy to fanaberia? Bo fajna.
Dawid Komórek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Jak żeś " łupi " to i trupi ! ;-) Poczytaj o Sudanie.
Dawid Komórek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 ... namiętka to przym...
mefisto35 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Co mnie Sudan obchodzi. W Polsce żyjemy to po polsku pisz a nie po sudańsku.
Dawid Komórek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Kora uschła ? Tak mi przy...
mefisto35 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Młody gniewny dwunasty apostoł od Sudanu. Badziewo żeś nagrezmolił i nic więcej a na Mietka to sam stosuj pozycję.
Dawid Komórek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 ... ależ łup jednak Tyś jest mały cud. ;-)
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Ciekawy ten twój "Sudan". Jeszcze poczytam ,bo nie wszystko do mnie dotarło ,ale myślę ,że "to" coś więcej niż tylko zabawa słowem.pozdr
Dawid Komórek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 W Sudanie jest konflikt od ponad 50 lat. Pochłonął miliony ofiar.
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Nie jestem "alfą" ,ale orientuję się co się dzieje na świecie.To ,że Sudan podzielił się na dwa państwa wiedziałem od pani Janiny Ochojskiej ,która w tym biednym kraju "wybudowała" niejedną studnię. Forma przekazu w wierszu oryginalna i to miałem na myśli pisząc o "zabawie słowem". Temat niestety zabawny nie jest.pozdr
agnieszka wawrzyniak Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 ... """szasta wodą na okręcie drwiny żył na oko w skręcie "".... cymes poezja z toporem pod naporem...;-)))))
Rekomendowane odpowiedzi